Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Aj leto má svoje nástrahy, odborníci radia, ako sa im vyvarovať

30.7.2020

Leto je obdobím kúpalísk, grilovačiek alebo výletov, tieto aktivity však skrývajú pre deti, ale aj pre dospelých mnoho nástrah. Primár interného oddelenia z Nemocnice AGEL Levice radí, čomu sa v lete vystríhať a ako reagovať v prípade komplikácií.

Jednou z častých chorôb, ktorými pacienti v lete trpia, je salmonelóza. ,,V prevencii tejto choroby tráviaceho traktu by som na prvom mieste odporučil dávať si veľký pozor na konzumáciu jedla počas horúceho letného obdobia.  Radšej sa vyhýbať  konzumácii mliečnych výrobkov, majonézových šalátov,  vajec, ktoré boli vystavené pôsobeniu slnka alebo neboli adekvátne skladované. Dôležité je konzumovať čerstvo pripravené jedlá,“ hovorí primár oddelenia vnútorného lekárstva levickej nemocnice Maksym Saeienko.  Časté sú v lete aj hnačky. ,,Vhodné je  vtedy začať v domácich podmienkach aktívnu hydratáciu, dodržiavať diétny šetriaci  režim, dá sa pomôcť aj enterosorbentamy, kam patrí napríklad živočíšne uhlie, prípadne voľnopredajnými liekmi. K lekárovi odporúčam zájsť pri teplotách, vracaní alebo pri hnačkách trvajúcich dlhšie ako 3-4 dni,“ dodáva primár.  Taktiež chrípka a angína nie sú v lete vylúčené, je treba podľa jeho slov si dať pozor na konzumáciu studených či mrazených výrobkov.

Ďalšou nástrahou môže byť v lete priame slnečné žiarenie, ktoré môže spôsobiť úpal. Ten sa prejavuje točením hlavy, nevoľnosťou, vracaním, v niektorých prípadoch je možná porucha zraku alebo dokonca porucha vedomia. ,,Pri dlhom pôsobení slnka sa môže koža spáliť. Kým sa nevyskytujú na tele pľuzgiere, pomáhajú aj domáce recepty alebo prípravky z lekárne. V opačnom prípade je treba navštíviť lekára,“ vysvetľuje primár Maksym Saeienko.

V lete často chodievame do prírody, do lesa či na turistiku a tam sa stretávame s rôznym hmyzom. ,,V prípade, že sa na tele objaví lokálne začervenanie,  ktoré sa rýchlo zväčšuje,  odporúčame vyhľadať odbornú pomoc,  obzvlášť pri známej alergii na určitý hmyz.  V prípade sťaženého dýchania alebo poruchy vedomia je stav akútny a je nutné pacienta okamžite transportovať do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia,“ hovorí primár. Zároveň dodáva, že v letnom období ich pacienti najčastejšie vyhľadávajú s dehydratáciou, úpalom či infekčnými hnačkami, preto je dôležité byť aj v horúčavách obozretný.

Späť