Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

"Sterilizácia nepozná kompromis,“ hovorí vedúca sestra centrálnej sterilizácie a operačných sál

10.9.2020

Sterilizácia nástrojov a zdravotníckych pomôcok je dôležitá súčasť fungovania nemocníc, výnimkou nie je ani Nemocnica AGEL Levice, v ktorej sa o to stará samostatné Oddelenie centrálnej sterilizácie. Od septembra tohto roka má nemocnica vybudované nové priestory pre centrálnu sterilizáciu.

Toto oddelenie sa zaoberá  dekontamináciou, dezinfekciou a sterilizáciou chirurgických nástrojov, nástrojových setov a obväzového materiálu, sterilizuje sa špeciálnou technikou a zdravotníci sú na túto prácu špeciálne vyškolení. ,,Najčastejšie sterilizujeme pomôcky z kovu a obväzového materiálu, a to 5 až 6 krát denne. Používame na to prístroj s názvom autokláv, počas jedného dňa vysterilizujeme materiál v objeme približne 4500 litrov,“ vysvetľuje vedúca sestra centrálnej sterilizácie a operačných sál Mgr. Jana Šušková. V Nemocnici AGEL Levice sterilizujú  fyzikálnou metódou, teda prostredníctvom horúcej pary pod tlakom  a chemickou metódou vo formaldehydovom sterilizátore. Tieto procesy sú striktne dané a kolektív 6 pracovníkov oddelenia je na túto prácu špeciálne vyškolený. ,,Sterilizácia nepozná kompromis, musíme dbať, aby naša práca bola vykonaná stopercentne. Aby predmet zostal sterilný, je potrebné s ním správne manipulovať a správne ho uskladniť do úložného boxu. Pokiaľ je pomôcka celistvá a funkčná, nie sú žiadne obmedzenia, najťažšie je ale sterilizovať termolabilné a endoskopické zdravotnícke pomôcky,“ hovorí Janka Majerčáková, certifikovaná sestra pre prácu na centrálnej sterilizácii.

Späť