Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

V levickej nemocnici porodila covid pozitívna mamička

2.12.2020

Šťastná mamička, zdravé bábätko a mimoriadne nasadenie zdravotníkov na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice AGEL Levice. V utorok popoludní, 1.decembra 2020 porodila v levickej nemocnici 19-ročná mladá žena, ktorá bola covid pozitívna. Nemocnica bola na takýto pôrod pripravená, simulovaný pôrod covid pozitívnej pacientky si vyskúšali už v auguste.

„Pacientku sme prijali na oddelenie 1. decembra s vedomím pozitivity na koronavírus.  Išlo o jej prvý pôrod, boli prijaté všetky protiepidemiologické opatrenia,“ hovorí primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Gabriel Mančík.  Všetci lekári i personál museli mať po celý čas ochranné obleky, ochranné rúško, štít,  rukavice. V úvodnej fáze pôrodu musela mať  ochrannú rúšku aj rodička a prísne sa dbalo o to, aby pri pôrode bolo čo najviac eliminované riziko možnej nákazy predovšetkým bábätka, ale aj lekárov a sestier,“

„Pôrod sa napokon realizoval cisárskym rezom, matka aj dieťatko sú v poriadku. Podľa priania rodičky sme jej umožnili, aby mala bábätko po celý čas pri sebe, samozrejme pri dodržaní preventívnych protiepidemiologických opatrení,“ hovorí primár G. Mančík. Zdravý chlapček dostal meno Patrik, narodil sa s mierami 3950g a 50cm.

Maminka bude musieť zotrvať v nemocnici 5 dní, počas pobytu ešte absolvuje test na koronavírus. ,,Personál nášho gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v praxi zúžitkoval vedomosti a zručnosti z teoretickej a praktickej prípravy na boj s infekciou COVID-19, ktorú sme si vyskúšali v auguste pri simulovanom pôrode covid pozitívnej pacientky. Všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom pôrodu zúčastnili patrí veľké poďakovanie za nasadenie, profesionalitu a obetavosť,“ uviedol primár G. Mančík.

Na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení Nemocnice AGEL Levice je zaškolený celý personál oddelenia, pretože pôrody a ani koronavírus si nevyberajú. Zdravotníci sú pripravení kedykoľvek poskytnúť zdravotnú starostlivosť COVID suspektnej či pozitívnej rodičke.

Späť