Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

„Ľudí so zhoršeným sluchom je veľmi veľa, vyšetrenia neodkladajte“, hovorí ušno-nosovo-krčný lekár z levickej nemocnice

17.12.2020

Otorinolaryngologická, ktorá je známa aj ako ušno-nosovo-krčná ambulancia v Nemocnici AGEL Levice, ošetruje dospelých, ale aj detských pacientov. Zaoberajú sa rôznymi diagnózami, jednou z nich je aj strata sluchu. O nej sme sa bližšie porozprávali s MUDr. Róbertom Hӧrӧmpӧlim, ktorý v ambulancii denne ordinuje.

„Čo sa týka ušných chorôb, pacienti nás najčastejšie navštevujú s ušnými zátkami, zápalmi kože zvukovodov, zápalmi stredného ucha a s nedoslýchavosťou. S poruchou sluchu prichádza až polovica našich pacientov,“ hovorí MUDr. Róbert Hӧrӧmpӧli. Podľa jeho slov, najčastejšia diagnóza  - ušná zátka  je relatívne banálny stav, ale môže byť neraz komplikovaný zápalom kože zvukovodu, preto netreba návštevu lekára odkladať.

Rokmi sa sluch zhoršuje u každého a ľuďom pracujúcim v rizikovom hluku sa časom tiež zhoršuje. Vyšetrenia sluchu patria k bežným vyšetreniam aj pri narodení bábätiek. ,,Vrodená hluchota sa dá diagnostikovať po narodení, v našej nemocnici to patrí k štandardným  vyšetreniam u každého novorodenca,“ vysvetľuje lekár z ušno-nosovo-krčnej ambulancie.

Strate sluchu sa dá zabrániť, ak dbáme na prevenciu a ak ľudia, ktorí pracujú v rizikovom prostredí, používajú rôzne pomôcky, napríklad zátky či slúchadlá. „Úplne hluchých ľudí je našťastie veľmi málo, avšak naopak, ľudí so zhoršeným sluchom je veľmi veľa. Zhoršenie sluchu sa niekedy dá aj liečiť, ale väčšinou, najmä pokiaľ ide o dedičnú stratu sluchu alebo stratu sluchu dlhodobou expozíciou rizikového hluku, to liečbou neovplyvníme,“ uvádza MUDr. Róbert Hӧrӧmpӧli. O sluch môžeme prísť v niektorých prípadoch aj zo sekundy na sekundu. ,,To sú práve tie stavy, ktoré vieme celkom dobre liečiť, ale len vtedy, ak pacient príde na vyšetrenie do dvoch dní, teda najlepšie hneď. Dbať o svoj sluch je veľmi dôležité a akékoľvek problémy by sa nemali podceňovať,“ dodáva.

Otorinolaryngologickú ambulanciu pacienti nájdu v budove Polikliniky na 1. poschodí, objednávky a informácie poskytuje ambulancia na telefónnom čísle 036/637 92 41.

Späť