Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Pandémia je tu s nami už rok. Na ktorý deň levickí zdravotníci nikdy nezabudnú?

5.3.2021

Pandémia koronavírusu je tu s nami už rok a zdravotníci si siahli na dno svojich ľudských síl. Presne 6. marca 2020 sa potvrdil prvý prípad koronavírusu na Slovensku. Počas prvých mesiacov nikto ani len nepredpokladal, že po roku budú prípady nakazených koronavírusom stúpať a už vôbec nie, že denne budú po celom Slovensku umierať desiatky ľudí. Lekárov a sestry zasiahla táto situácia profesijne, ale aj osobne a my sme sa pýtali personálu v Nemocnici AGEL Levice, na ktorý deň počas pandémie nikdy nezabudnú.

Vedúca sestra Oddelenia anestéziológie  a intenzívnej medicíny Mgr. Viera Poláčiková si spomína na jeden svetlý deň, ktorý sa udial iba nedávno. ,,Nastal po všetkých tých dňoch, ktoré boli náročné a depresívne pre pacientov, ale aj personál. Mali sme hospitalizovaného mladého pacienta, ktorého keď ste uvideli, ste si pomysleli – zase mladý ročník. Po náročných dňoch, ktoré prekonal na umelej pľúcnej ventilácii a so všetkými komplikáciami, ktoré len môžu nastať, sa zrazu jeho stav začal zlepšovať,“ opisuje vedúca sestra. ,,Zo dňa na deň to bolo lepšie a lepšie. Zrazu bol odpojený od prístrojov, začal komunikovať a spolupracovať. Keď ho preložili na ,,čistú časť“ nášho oddelenia, všetci sme boli šťastní. Tomuto pozitívnemu dňu dlho trvalo, aby prišiel, ale prišiel a utkvie nám navždy v pamäti,“ dokončuje svoje rozprávanie Mgr. Poláčiková.  

Kolegyňa, taktiež vedúca sestra Mgr. Katarína Ješková, ktorá pôsobí na Oddelení vnútorného lekárstva, jej dáva za pravdu, že posledný rok bol mimoriadne náročný. Práca na ich oddelení sa stala veľmi ťažkou najmä psychicky. ,,Stretávam sa tu s ľuďmi, ktorí bojovali o život, niekedy to boli aj celé rodiny, ktoré boli u nás hospitalizované. Častokrát sa pozeráme na ťažké osudy a veľa sme sa aj naplakali. Koronavírus nám ukázal, aké sú hlavné životné priority, a preto nezabudnuteľnými momentami slová vďaky, objatia a stisky rúk vyliečených pacientov, ktorí odchádzali z levickej nemocnice domov. Pre mňa úplne najväčším zázrakom bol moment, kedy naša kolegyňa po ťažkom priebehu ochorenia odchádzala domov s úsmevom na perách,“ spomína.

Nemocnica AGEL Levice od začiatku roka 2021 zažívala doslova krízové stavy, kedy mala enormný počet pacientov s koronavírusom a zároveň veľký výpadok svojich zamestnancov. V hre bolo dokonca úplne zatvorenie nemocnice. Našťastie sa to nestalo, na základe viacerých operatívnych organizačných rozhodnutí vedenia nemocnice sa situáciu podarilo zvládnuť, posledné dni je už situácia výrazne lepšia, čo všetkých teší.

Zdravotníci aj odborníci sa jednoznačne zhodujú – v tejto ťažkej dobe je potrebné dávať si pozor na seba aj na svojich blízkych a dodržiavať hygienické nariadenia. Rúško, odstup, ruky – tri základné pravidlá, ktoré pre spoločnosť znamenajú veľa.

Späť