Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Problém s alkoholom má takmer tretina pacientov psychologickej ambulancie

18.11.2021

Pandémia koronavírusu a s ňou súvisiaca izolácia môže spôsobiť mnohé zdravotné, psychologické a sociologické problémy. Jedným z javov, ktoré odborníci v poslednej dobe pozorujú, je zvýšená konzumácia alkoholu, ktorá môže prerásť do závislosti. Ako sa tomu vyhnúť a kedy je správny čas navštíviť odborníka, sme sa spýtali psychologičky z Nemocnice AGEL Levice Mgr. Slávky Pecárovej.

Alkohol je vo veľkom množstve škodlivá látka. Nadmerné pitie je tiež spojené so zvýšeným násilím, kriminalitou, chudobou, sexuálnymi zneužitiami a inými závažnými škodami na verejnom zdraví. Je preukázané, že ľudia, ktorí zažívajú stres, majú vyššiu pravdepodobnosť k tomu, aby prijímali alkohol vo zvýšenej miere. ,,Keď jednotlivci zažívajú obdobia ekonomického alebo psychického stresu, čo sa počas pandémie často dialo, konzumujú viac alkoholu, čo vedie často k závislosti. Napríklad jednotlivci v Číne, ktorí boli v karanténe alebo pracovali vo vysoko rizikových lokalitách počas epidémie SARS v roku 2003, mali väčšiu pravdepodobnosť, že budú používať alkohol ako mechanizmus na zvládanie situácie,“ vysvetľuje Mgr. Slávka Pecárová, psychologička klinickej psychologickej ambulancie levickej nemocnice.  

Pandémia je zdrojom stresu a úzkosti pre mnohých ľudí na Slovensku. Fyzické dištancovanie zanechalo ľudí osamelých a izolovaných vo chvíľach, kedy sa obávame o svoje zdravie či financie. ,,Najohrozenejšou skupinou sú v tejto situácií ženy, ktoré napríklad pracujú z domu, sú pod väčším stresom, pretože nesú zodpovednosť za starostlivosť o deti a prácu. V skutočnosti je niekoľko štúdií, ktoré zistili, že ženy počas pandémie častejšie hlásili zvýšenú konzumáciu alkoholu súvisiaceho so stresom,“ hovorí odborníčka.

Pri extrémnej úrovni užívania alkoholu ja rizikom otrava alkoholom. Z dlhodobého hľadiska sa môžu vyskytnúť aj mimoriadne vážne zdravotné problémy, ako napríklad cirhóza pečene. Konzumácia nadmerného množstva alkoholu môže zvýšiť riziko mnohých druhou rakoviny, vrátane rakoviny prsníka.

Vzhľadom na nebezpečenstvo, ktoré môže alkohol predstavovať, je dôležité rozpoznať, kedy môže   nastať problém s pitím. Najčastejšími znakmi sú napríklad častejšie pitie, konzumácie väčšieho množstva a pitie v rizikových situáciách, alebo keď si to všimne samotné okolie. Často sa stáva, že ľudia sami nevedia posúdiť, či majú problém s alkoholom alebo nie a strácajú ochotu získať pomoc. V Nemocnici AGEL Levice tvorí až 30 % pacientov psychologickej ambulancie  problém s alkoholom.

„Dobrým prvým krokom k zvládnutiu problému s alkoholom je uvedomenie si toho, koľko jednotlivec pije. Intenzívne pitie, ktoré je považované za ťažké, znamená konzumáciu viac ako siedmich nápojov za týždeň alebo troch za jeden deň u žien. U mužov to znamená konzumáciu viac ako štrnástich nápojov týždenne alebo viac ako štyroch za jeden deň. Pri regulácii množstva alkoholu je dôležité vedieť, že konzumácia dvoch bežných pív nemusí byť veľa, ale pitie dvoch pív s vyšším obsahom alkoholu na vás môže pôsobiť odlišne. Ak pokusy o zmiernenie pitia alkoholu neboli úspešné, možno bude treba zvážiť formálnejší svojpomocný program, ako je napríklad riadená samozmena. Existujú aj iné terapeutické možnosti, ako napríklad motivačný rozhovor alebo kognitívna behaviorálna terapia, ktoré môžu riešiť problém,“ uviedla Mgr. Slávka Pecárová.

Späť