Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Kardiologické prehliadky u detí sú veľmi dôležité, netreba ich podceňovať

30.3.2023

Preventívne prehliadky u pediatrického kardiológa sú veľmi dôležité, pretože srdcové ochorenia môžu postihnúť aj deti a môžu mať významný vplyv na ich zdravie a kvalitu života. Detský kardiológ je špecialista, ktorý sa zaoberá diagnostikou a liečbou srdcových ochorení u detí a mladistvých.

Niektoré srdcové ochorenia môžu byť vrodené, teda sa prejavia už od narodenia, zatiaľ čo iné sa môžu vyvinúť neskôr v detstve alebo v adolescencii. Príznaky srdcových ochorení môžu byť menej zjavné alebo môžu byť zamieňané s inými zdravotnými problémami, čo môže spôsobiť oneskorenú diagnostiku a liečbu. „Preventívna prehliadla u detského kardiológa môže odhaliť prípadné srdcové ochorenia a umožniť ich včasnú diagnostiku a liečbu. Tým sa zvyšuje šanca na úplné uzdravenie alebo minimalizáciu zdravotných komplikácií a zlepšenie kvality života u dieťaťa. Preventívna prehliadka môže zahŕňať vyšetrenia ako EKG, echokardiografiu alebo monitorovanie srdcového rytmu,“ vysvetľuje lekárka ambulancie pediatrickej kardiológie MUDr. Silvia Miková.

Je dôležité, aby aj zdravé deti boli pod dohľadom pediatrického kardiológa , pretože riziko vzniku srdcových ochorení nie je vylúčené. Preto by mala byť preventívna prehliadka u detského kardiológa pravidelná. „Momentálne máme veľa malých pacientov, ktorí sa narodili s poruchou rytmu. Nárast tohto problému je spôsobený tým, že mamička počas tehotenstva prekonala covid-19. Ďalší prípad sa týkal  chlapca, ktorý musel byť odoslaný na vyššie pracovisko s vážnejšou chybou srdca. Chyba srdca sa dá diagnostikovať v každom veku.  Keď je pediatrom zachytený šelest alebo nepravidelná činnosť srdca, je nutné navštíviť pediatrického kardiológa čo najskôr,“ doplnila odborníčka. 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) trpí poruchou srdca približne 1% novonarodených detí. Pediatrická kardiologická ambulancia Nemocnica AGEL Levice disponuje moderným EKG prístrojom, EKG holterom a tlakovým holterom. Vyšetrenie malých pacientov nie je bolestivé ani nepríjemné, väčšina detí ho znáša veľmi dobre. V tejto ambulancii nie je podmienkou objednanie, termíny sú dostupné a pacient je prijatý na vyšetrenie bez čakania. Do kardiologickej pediatrickej ambulancie je možné sa aj objednať prostredníctvom Call centra na číslach 036/6379 360, 036/6379 362, 036/6379 663.

Späť