Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

So správnym stravovaním môže byť leto ešte krajšie

14.7.2023

S letnými mesiacmi a stúpajúcimi teplotami je dôležité venovať pozornosť aj stravovaniu. Správne stravovanie v lete prináša mnoho výhod a znižuje riziká spojené s nevhodným stravovaním. Zdravá strava je kľúčová pre udržanie optimálneho zdravia a výkonu v lete. O tom, ako sa stravovať viac prezradila diétna poradkyňa levickej nemocnice.

„V lete je dôležité udržať si primeranú hydratáciu. Pitný režim je dôležitý, apelujem však aj na ovocie a zeleninu, ktoré sú bohaté na vodu. To môžu byť napríklad uhorky, melóny, citrusové plody a tak ďalej. Chladenie je tiež veľmi dôležité. Niektoré potraviny majú aj chladivé účinky, ktoré pomáhajú znižovať telesnú teplotu. Napríklad mätové alebo šalátové listy, jogurty a ľahké polievky sú výborným spôsobom, ako sa osviežiť a udržať správnu teplotu tela v horúcich dňoch. Posledným bodom je výživa. Zdravé a výživné jedlá dodávajú organizmu dôležité živiny, vitamíny a minerály. Konzumácia čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov a chudého bielkovinového zdroja pomáha udržiavať energiu a posilňuje imunitný systém,“ vysvetľuje nutričná terapeutka Nemocnice AGEL Levice,“ Silvia Kissová.

Okrem výhod je dôležité brať na vedomie rizikové faktory spojené so zlým stravovaním v lete. Tieto faktory môžu zahŕňať dehydratáciu a riziko potravinovej otravy. Nadmerná potenie a vyššia teplota v lete môžu spôsobiť dehydratáciu. Konzumácia neprimeraného množstva alkoholu, kávy a sladených nápojov môže ešte zhoršiť tento stav. Teplo prispieva aj k rýchlejšiemu rozmnožovaniu baktérií vo výžive, nevhodné teploty a dlhé obdobie vystavenia môžu zvýšiť riziko  potravinovej otravy.

„Rizikám spojeným so zlým stravovaním a potravinovou otravou sa, samozrejme, dá vyhnúť. V letných mesiacoch nie je veľmi vhodná konzumácia mastných, ťažkých a vyprážaných jedál je vhodné ich nahradiť čerstvým ovocím, zeleninovými listovými šalátmi, ľahkými občerstveniami a hydratujúcimi nápojmi, akými sú napríklad voda, bylinné čaje a domáce šťavy. Zdravé, ľahké stravovanie by sa malo dodržiavať však počas celého roka, nielen v lete,“ dodala odborníčka. Každý organizmus je jedinečný, a preto je dôležité prispôsobiť stravu svojim potrebám a zdravotnému stavu. Ak sa vyskytujú u jednotlivca špecifické zdravotné problémy alebo je potrebná individuálna rada, je vhodné poradiť sa so svojim lekárom alebo licencovaným dietológom.
Späť