Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Dovolenka je veľmi dôležitým spôsobom, ako zregenerovať telo aj myseľ

31.7.2023

Dovolenka je pre zdravotníkov, rovnako ako pre akúkoľvek inú profesijnú skupinu, veľmi dôležitá. Zdravotníci majú zvlášť náročné povolanie, ktoré si vyžaduje značnú odbornosť, angažovanosť, emocionálnu záťaž a fyzickú námahu. Preto je dôležité, aby mali pravidelné obdobia oddychu a dovolenky z viacerých dôvodov. Potvrdzuje to aj odborníčka z Nemocnice AGEL Levice.

Dovolenka a oddych od práce sú dôležité nielen z fyzického, ale aj z psychického hľadiska. Psychológovia zdôrazňujú niekoľko dôvodov, prečo je dôležité pravidelne si oddýchnuť a mať dovolenku. Zdravotnícky personál by mal mať dostatočný oddych a dovolenku, ktorá je dôležitá nielen pre ich vlastné blaho, ale aj pre kvalitu poskytovanej starostlivosti pacientom. Správna rovnováha medzi pracovným nasadením a odpočinkom je kľúčová pre dlhodobú udržateľnosť a spokojnosť.

„Dovolenka je veľmi dôležitá z viacerých dôvodov, ako napríklad redukcia stresu a vyhorenia. Práca v zdravotníctve môže byť veľmi náročná a stresujúca. Zdravotníci čelia často ťažkým emocionálnym výzvam. Dovolenka poskytuje príležitosť na uvoľnenie stresu a obnovenie energie, čo je dôležité pre zabránenie vyhorenia. Taktiež má dovolenka pozitívny vplyv na fyzické a psychické zdravie. Zdravotníci majú často nepravidelný rozvrh a málo času na regeneráciu. Dovolenka umožňuje lepšie regulovať spánkové vzorce a získať dostatočný odpočinok, čo prispieva k celkovému zdraviu,“ vysvetľuje klinická psychologička ambulancie klinickej psychológie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Barbara Budinská.

Zdravotnícky zamestnanci, ktorí majú dostatočný oddych, sú následne produktívnejší a efektívnejší v práci. Po návrate z dovolenky majú väčšiu čerstvosť, kreativitu a schopnosť lepšie sa sústrediť na svoje povinnosti. Dovolenka taktiež poskytuje príležitosť pre relaxáciu zároveň podporuje duševné zdravie. V tom čase je možné sa venovať záujmom a aktivitám, ktoré jednotlivca napĺňajú a odvádzajú pozornosť od pracovných starostí.  „Je potrebné si uvedomiť, že dovolenka je nevyhnutným aspektom celkového zdravia a blaha. Preto sa  odporúča zabezpečiť si pravidelné obdobia oddychu, kedy si človek môže dopriať aktivity, ktoré ho bavia a napĺňajú, a pomáhajú pri psychickej a fyzickej regenerácií. S oddýchnutou mysľou a telom sa  nové výzvy v pracovnom ale aj v osobnom živote môžu zvládať ľahšie,“ doplnila odborníčka.

Späť