Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Ako sa vyvarovať prechladnutiu v nestálom letnom počasí

11.8.2023

Vyhnúť sa prechladnutiu počas nestáleho počasia môže byť výzvou, pretože teploty a poveternostné podmienky sa môžu rýchlo meniť, najmä ak príde chladnejší a vlhký vzduch, napríklad po daždi. Nie je to však nemožné. Prechladnutie je bežná respiračná infekcia, ktorá môže zahŕňať bolesť hrdla, začervenanie nosa, kašeľ, upchatie nosa, hlieny a celkovú únavu.

„V lete je populárne používať klimatizáciu na ochladenie vnútorných priestorov. Táto suchá a chladná atmosféra môže vysušiť sliznice nosa a hrdla, čo vytvára ideálne prostredie pre vírusy. Počas leta je taktiež zvýšená interakcia s ľuďmi na verejných miestach, na dovolenkách alebo na rôznych udalostiach. To môže zvýšiť riziko prenosu vírusov od jednej osoby na druhú. Letné aktivity, príprava na dovolenku alebo zmeny v bežnom rozvrhu môžu spôsobiť stres, ktorý môže oslabiť imunitný systém a uľahčiť infekcii prienik a rozvoj v tele,“ vyjadrila sa lekárka ambulancie vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice Nikoletta Ryazanova.

Tak ako proti väčšine ochorení, tak aj pred prechladnutím počas nestáleho letného počasia existuje prevencia. Dodržovanie hygieny a pravidelné umývanie rúk mydlom a teplou vodou, obzvlášť po kontakte z ľuďmi alebo verejnými miestami môže pomôcť k zníženiu rizika prechladnutia. Zdravé jedlo, dostatok spánku a pravidelný pohyb priaznivo vplýva na imunitný systém. Pokiaľ je to možné, je vhodné mať so sebou pre istotu aj teplejšie oblečenie, ktoré pomôže pred prudkým ochladením a vetrom. Samozrejmosťou je aj vyhýbanie sa chorým osobám a dodržiavanie dostatočného pitného režimu.

Je dôležité si uvedomiť, že hoci sa prechladnutie môže vyskytnúť aj v lete, stále je výrazne častejšie počas chladných mesiacov. Prevencia je stále dôležitá, bez ohľadu na sezónu. Dodržiavanie základných hygienických opatrení, udržiavanie silného imunitného systému a vyhýbanie sa chorým osobám môže pomôcť znížiť riziko prechladnutia nielen v lete, ale aj počas celého roka.

Späť