Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

V Nemocnici Levice simulovali operáciu COVID-19 pozitívneho pacienta

20.4.2020

Vyskúšali si, ako by to vyzeralo v reálnom živote. Nemocnica Levice, člen skupiny AGEL, zrealizovala simulovanú operáciu pacienta, ktorý bol pozitívne testovaný na koronavírus COVID-19 a utrpel ťažký úraz. Celý zákrok tak musel byť simulovaný v špeciálnych podmienkach – v tzv. červenej covidovej zóne a v osobitne vyčlenenej operačnej sále. Celý operačný tím musel operovať v ochranných oblekoch a prísne dbať o to, aby popri záchrane zraneného nedošlo k nakazeniu lekárov a sestier.

Všetko bolo ako v skutočnosti – reálny prípad, reálny personál, zvolené postupy, dodržiavanie všetkých nariadení hygienika, interných pokynov ohľadne COVID-19 ako aj medicínskych postupov. Len pacient bol v tomto prípade figurant. ,, Išlo o 41-ročného muža, ktorý je v domácej karanténe pre potvrdené ochorenie COVID-19 s ľahkým priebehom. Pacient  utrpel doma úraz pádom zo schodov  s podozrením na krvácanie do dutiny brušnej“, uviedla PhDr. Helena Dudášová  MHA, MPH, námestníčka riaditeľa pre ošetrovateľstvo. Pacient bol  privezený posádkou záchrannej zdravotnej služby, ktorá pacienta  vybavila  dvomi chirurgickými rúškami na tvári. Po jeho dôkladnom vyšetrení v izolačnej miestnosti v COVID zóne pacient smeroval na operačnú sálu. Tam celý operačný tím pracoval niekoľko hodín, všetci museli použiť jednorazový ochranný oblek, ochranné okuliare, štít, respirátor, dvoje jednorazové rukavice a návleky na topánky. ,,V kompletnom ochrannom obleku majú zdravotnícki pracovníci obmedzené sluchové a zrakové vnemy, samozrejme, že sa v takomto oblečení necítia komfortne a pri práci sa rýchlejšie unavia, keďže sa počas práce v plnom ochrannom obleku zvyšuje potenie a dehydratácia,“ objasňuje špecifiká takejto operácie MUDr. Peter Macho, primár chirurgického oddelenia Nemocnice Levice.

Celkový čas operácie sa predlžuje práve o oblečenie a predovšetkým odborné vyzlečenie z ochranných osobných pomôcok, aby nedošlo ku kontaminácii zdravotníkov. ,,Komplikovanejšia je aj manipulácia s pacientom, mení sa aj postup príchodu operačného personálu na operačnú sálu,  je potrebné  minimalizovať pohyb zdravotníkov na operačnej sále do momentu uspania pacienta a jeho intubácie. Po zabezpečení pacienta  anestetickým tímom nastupuje  príprava operačného poľa a tzv. "rúškovanie" pacienta,“ objasňuje primár P. Macho.

Počas niekoľkých hodín praktického náročného nácviku operácie pacienta s koronavírusom si všetci zainteresovaní prakticky vyskúšali  aj presun pacienta po skončení operácie na jednotku intenzívnej starostlivosti opäť vyčlenenú len pre COVID-19 pozitívnych pacientov. V priebehu celej akcie si ujasnili úlohy každého jedného kolegu, ako riešiť prípadné vypäté situácie, ktoré život v podmienkach koronavírusu môže priniesť a hlavne vzájomnú koordináciu celého tímu.

A aký je záver praktickej skúšky? ,,Nemocnica Levice  je  pripravená  zvládnuť neodkladné operačné výkony  všeobecnej chirurgie, úrazovej chirurgie ako aj  neodkladné výkony v gynekológii vrátane operačne vedených pôrodov u pacientov s ochorením COVID -19.  Vieme sa o našich pacientov adekvátne postarať a zároveň eliminovať riziko prenosu ochorenia COVID-19 na našich zdravotníckych pracovníkov,“ konštatovala H. Dudášová.

Späť