Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Otravu hubami nepodceňujte, patrí medzi najnebezpečnejšie druhy otráv

12.8.2020

Sezóna zbierania húb je v plnom prúde, avšak aj napriek tomu, že sú pre náš organizmus v mnohom prínosné, môžu byť aj veľmi nebezpečné. Ide najmä o prípady, kedy majú hubári slabé vedomosti a pozbierajú a následne zjedia práve tie jedovaté. Skúsenosti s tým majú aj v Nemocnici AGEL Levice, kde ročne hospitalizujú 7 až 10 intoxikovaných pacientov.

Najčastejšie sa takéto prípady v levickej nemocnici vyskytujú práve v tomto období. ,,Lekársku pomoc odporúčame určite vyhľadať hneď, ako pacient začne mať po požití húb, napríklad aj kúpených, tráviace ťažkosti. Môže ísť o vracanie, hnačky či kŕče v bruchu. Otrava hubami patrí medzi najnebezpečnejšie akútne otravy, najmä v prípade požitia muchotrávky zelenej, preto tieto problémy netreba nikdy podceňovať,“ hovorí primár interného oddelenia levickej nemocnice Maksym Saienko.

Pacienti sú s takýmito zdravotnými problémami často hospitalizovaní, sú to prípady, kedy je podozrenie na otravu jedovatými hubami ako muchotrávka zelená, ale taktiež po konzumácii aj jedlých, avšak nesprávne tepelne upravených húb.  ,,V prípade prítomnosti týchto uvedených ťažkosti pacienta hospitalizujeme za účelom intenzívneho sledovania  pacienta, vrátane sledovania laboratórnych a vitálnych funkcií.  Pri podozrení na otravu muchotrávkou zelenou v rámci prvej pomoci je prioritne indikovaný výplach žalúdka a opakované použitie absorpčného uhlia. V ostatných prípadoch podávame symptomatickú terapiu s cieľom zmierniť ťažkosti, predísť dehydratácii pacienta a dysmineralémii, teda úbytku minerálov v organizme,“ vysvetľuje primár.  Spomína si aj na prípad z tohto roka. ,,Na našom oddelení bol hospitalizovaný manželský pár v ťažkom klinickom  stave, s poruchou vedomia po konzumácii neidentifikovaných húb. Vzhľadom na závažnosť stavu sme mali podozrenie na otravu muchotrávkou zelenou. Avšak to sa nepotvrdilo, nakoľko medzi konzumáciou a zdravotnými ťažkosťami uplynul krátky interval. Spravidla to býva viac ako 6 hodín, výnimočne menej, najdlhší môže byť okolo 20 hodín. Išlo teda o otravu inou hubou, liečili sme ich adekvátnym spôsobom a po pár dňoch šťastne opustili našu nemocnicu,“ hovorí primár Maksym Saienko. Zároveň dodáva, aby boli ľudia pri zbieraní a konzumovaní húb obozretní, aby jedli iba huby, ktoré dobre poznajú a aby ich správne tepelne upravovali.

Späť