Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

„Slováci majú problém s alkoholom, máme alarmujúce čísla,“ zhodujú sa levické psychologičky

17.3.2021

Podľa európskeho štatistického úradu vypije priemerný Slovák 12 litrov čistého alkoholu ročne. V celosvetovom priemere v pití alkoholu sa nachádzame na 9. mieste a alarmujúcim číslom je tiež to, že máme až 400 000 ľudí závislých od alkoholu, každý rok pribudne zhruba ďalších 6 000. O tom, ako pôsobí pravidelný príjem alkoholu na naše telo, čo sa udeje, keď ho na istý čas úplne vylúčime a kedy bežný človek zistí, že má s alkoholom problém, sme sa porozprávali s psychologičkami z Nemocnice AGEL Levice.

,,Na Slovensku hlásia štatistiky alarmujúce čísla, podľa WHO patríme k 10 krajinám, kde je priemerne vyššia konzumácia alkoholu ako v zostatku Európy. Alkohol patrí medzi najčastejší rizikový faktor úmrtia a somatických ochorení. Priamo má vplyv na kognitívne funkcie, znižuje sebaovládanie, zvyšuje impulzívnosť, sebavedomie a agresivitu. Vplyvom jeho škodlivého užívania vznikajú rôzne akútne a chronické somatické a psychické ochorenia, kde je buď hlavnou alebo pridruženou príčinou, ako napríklad rôzne poškodenia centrálneho nervového systému, alkoholické psychózy, alkoholová cirhóza pečene či rakovina. Nesmieme zabúdať ani na úrazy a dopravné nehody pod vplyvom alkoholu,“ vysvetľuje psychologička Mgr. Barbara Budinská z levickej nemocnice.

Podľa jej kolegyne mnohým slúži alkohol práve ako spôsob odvrátenia sa od problémov, ako najrýchlejšia ,,prvá pomoc“. ,,Niektorí ľudia v kritických či záťažových situáciách siahajú po alkohole, aby zabudli na svoje problémy a starosti. Spočiatku totiž v malom množstve pôsobí alkohol na človeka pozitívne, znižuje hladinu úzkosti, depresiu, zvyšuje sebavedomie, spôsobuje eufóriu, odbúrava zábrany, človek je sociabilnejší. Po prekročení tohto množstva však ale rýchlo nastupujú jeho negatívne účinky. Problémy sa tým nevyriešia, skôr sa prehlbujú a nabaľujú sa ďalšie spôsobené alkoholom,“ hovorí Mgr. Slávka Pecárová z levickej Ambulancie klinickej psychológie. Nadmerné užívanie alkoholu je pre ľudské telo obrovskou záťažou a môže spôsobiť mnohé zdravotné problémy. Tieto komplikácie sa môžu týkať aj psychického zdravia. ,,Môžu to byť poruchy správania, poruchy vnímania, poruchy pamäti, ďalej poruchy spánku, úzkosť, nepokoj, epileptické záchvaty alebo demencie. Pri alkoholickej paranoi sú to bludy o prenasledovaní, žiarlivostné bludy, pri alkoholickej halucinóze počutie hlasov, ktoré o pacientovi hovoria negatívne, nadávajú mu, kritizujú ho. Z dôsledkov na sociálnu sféru závislého to býva často strata zamestnania, problémy v rodine, klamanie, nezodpovednosť voči sebe a druhým, existenčné problémy, problémy so zákonom,“ zhodujú sa psychologičky.

Podľa odborníkov existuje viacero znakov, kedy dokáže pacient sám rozpoznať, či má s alkoholom problém. ,,Ak začne mať človek kvôli alkoholu problémy v rodine, vo vzťahoch, v práci, keď kvôli alkoholu začne zanedbávať svoje povinnosti, redukovať ostatné záujmy, keď sa k poháriku obracia stále častejšie a stráca kontrolu nad pitím, že nedokáže vydržať bez alkoholu ani čas, ktorý si sám stanoví, je čas svoj problém s alkoholom riešiť,“ hovorí Mgr. Barbara Budinská. ,,Našu ambulanciu navštevujú aj klienti, ktorí si priznajú, že majú problém s alkoholom, väčšinou sú však už vo fáze, kedy to už stihlo vo vážnej miere negatívne ovplyvniť ich život po telesnej, duševnej aj sociálnej stránke a majú kopu ďalších problémov, teda  už nielen s alkoholizmom. Na stretnutiach riešime teda nielen problémové pitie a negatívne emočné stavy, ale napr. aj životnú situáciu po strate zamestnania alebo po rozpade rodiny a podobne,“ dopĺňa ju Mgr. Slávka Pecárová.

A čo nastáva vtedy, keď úplne vylúčime alkohol? ,,Nastáva detoxikácia organizmu, postupne dôjde k zlepšeniu spánkového režimu, človek pocíti prílev energie, zlepší sa vzhľad pleti, upraví sa trávenie, môže sa zlepšiť krvný tlak. Po vylúčení alkoholu možno sledovať aj zmeny v nálade, keďže alkohol často spúšťa depresívne náladu, môže dôjsť k pozitívnej zmene,“ dodávajú na záver psychologičky z Nemocnice AGEL Levice.

Späť