Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Psychologička levickej lemocnice radí, ako si udržať psychickú pohodu Obrátiť sa na odborníka nie je hanba

11.6.2021

Pandémia, strach z ochorenia, strach z neznámeho a o blízkych, stres z pracovnej neistoty. To všetko si tisíce ľudí zažívali za uplynulý rok. Teraz nastáva uvoľnenie, ale strach i stres zostávajú spolu s otázkami, čo bude ďalej, či sa dať očkovať, ako a kedy cestovať, do akej miery podstúpiť rôzne riziká. Všetky tieto a mnoho ďalších otázok zodpovedá Mgr. Barbara Budinská, klinická psychologička Nemocnice AGEL Levice.

Dnes je dôležité a aj ťažšie ako inokedy udržať si psychickú pohodu. Na človeka vplýval stres počas pandémie a po nej tiež. Niektorí ľudia sa ocitli v dlhodobej izolácii na home-office a prežívali pocit osamelosti, bez sociálnych kontaktov. Iní zase prežívajú veľký strach o svoje zdravie, život, mnohí dokonca aj prišli o blízkych, či stratili zamestnanie.

„Dlhodobý stres môže ohrozovať psychické aj fyzické zdravie človeka. Stres oslabuje imunitu, telo je náchylnejšie na vírusové a zápalové ochorenia a súvisí s chorobami kardiovaskulárneho, gastrointestinálneho, nervového systému. Taktiež môže spôsobovať pocity strachu, úzkostné stavy, stavy paniky, zmeny nálad, pocity bezmocnosti,“ vysvetľuje dôsledky zdanlivo nevinného stresu Mgr. Barbara Budinská. 

V prípade, že má človek strach alebo pocit, že si sám nepomôže, mal by sa skúsiť zdôveriť v prvom rade blízkemu človeku, ktorému dôveruje. „Ak mu ani ten nie je schopný pomôcť, alebo je jeho stres neznesiteľný, prípadne negatívne ovplyvňuje jeho spánok, fungovanie doma, v práci, mal by sa čím skôr obrátiť na odborníka, ktorý mu to pomôže zvládnuť,“ vysvetľuje odborníčka. Je to prirodzené ako v prípade akéhokoľvek iného ochorenia. Dnešná doba, paradoxne, prináša veľmi veľa psychických problémov, ktoré pri bagatelizovaní, alebo dlhodobej ignorácii môžu viesť k závažným stavom, ktorých liečba si vyžaduje dlhý čas.  Dnes už nie sú výnimkou ani ťažké stavy a závažné diagnózy u mladých ľudí či tínedžerov, alebo v minulosti úspešných podnikateľov, ktorých pracovnú stránku života pandémia spomalila či  úplne zastavila. Problémom je aj dlhé obdobie oklieštenej osobnej realizácie, takmer žiadny kultúrno-spoločenský život, či nadväzovanie nových kontaktov a obmedzené cestovanie.

„Na to, aby sme si udržali psychickú pohodu, je dôležité prežívaný stres vyvažovať a programovo si to uvedomiť.  Celkovo najlepším spôsobom je viesť zdravý životný štýl, mať pestrý a zdravý jedálniček, vedieť relaxovať, dopriať si dostatočný čas na spánok a aj aktívny oddych, ktorý môže mať podobu rôznych záľub. V neposlednom rade vplýva dobre na psychiku byť v kontakte s ľuďmi, ktorých má človek rád, s rodinou, s priateľmi, zdieľať s nimi svoje radosti aj starosti,“, radí Barbara Budinská, klinický psychológ Nemocnice AGEL Levice. Ak však problémy narastajú, nie je hanbou vyhľadať odborníka, čím skôr, tým lepšie.

Hoci psychológovia sú aktuálne jednou z najvyhľadávanejších špecializácii, Nemocnica AGEL Levice je pripravená pacientom aj napriek veľkej vyťaženosti pomáhať a vyjsť v ústrety. Objednať sa na vyšetrenie je možné aj telefonicky na   036/6379508.

Späť