Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Počet pacientov s infekčnou žltačkou klesá vďaka očkovaniu a životnej úrovni

28.7.2021

Dnes, 28. júla, si pripomíname Svetový deň hepatitídy, ktorého cieľom je zvýšiť povedomie o tomto ochorení, o jeho prenose či prevencii. So žltačkou sa stretávajú aj v Gastroenterologickej ambulancii v Nemocnici AGEL Levice, počet pacientov s infekčnou formou tejto diagnózy našťastie klesá.

Hepatitíd je mnoho druhov, či už akútnych alebo chronických. „Vyvolávajúcou príčinou môžu byť jednak infekcie, ako napríklad hepatitída A,B, C, D, E, ale aj mnoho liekov, toxínov, jedovatých hríbov či organických rozpúšťadiel, ale aj nesprávna životospráva – najmä konzumácia alkoholu a stravy s vysokým podielom živočíšnych tukov. Hepatitídy môžu byť aj autoimunitného, metabolického a  genetického pôvodu,“ vysvetľuje MUDr. Monika Kotrusová, lekárka z Gastroenterologickej ambulancie. Samostatnú kategóriu tvoria hepatitídy vznikajúce v tehotenstve. „Prenosné sú len infekčné hepatitídy, niektoré „tzv. špinavými rukami“, teda fekálno-orálnou cestou prenosu (hepatitída A, E), iné krvou a telesnými tekutinami (hepatitída B, C, D). Najnebezpečnejšia je tá, ktorá vyvolá akútne pečeňové zlyhanie, ku ktorému teoreticky môžu viesť všetky hepatitídy, ale v našich podmienkach sa vyskytuje najčastejšie pri otrave paracetamolom alebo hríbami,“ dopĺňa.

Hepatitída ako taká môže podľa odborníkov prebiehať aj ako ľahšia, asymptomatická forma, a naopak, môže viesť k akútnemu zlyhaniu pečene s potrebou transplantácie. Prejavy teda môžu byť rôzne, od únavy s miernymi „chrípkovými“ príznakmi, cez žltačku, krvácivé prejavy, kómu až smrť. Komplexná diagnostika hepatitíd zahŕňa klinické vyšetrenie pacienta s podrobným odberom anamnézy (epidemiologická, lieková, rodinná anamnéza, anamnéza závislostí od drog/alkoholu, atď..), cez laboratórne, sérologické vyšetrenia, zobrazovacie metódy (ultrasonografia brucha, CT/MR vyšetrenie), meranie tuhosti pečene tzv. elastografia a v niektorých prípadoch je nutná aj biopsia, teda odber vzorky pečene k histologickému vyšetreniu. „Narastá najmä výskyt neinfekčných hepatitíd – poliekových, alkoholových, tuková choroba pečene, naopak infekčné hepatitídy vďaka očkovaniu a životnej úrovni v našej krajine klesajú,“ hovorí MUDr. Kotrusová. V závislosti od priebehu ochorenia sa hepatitída môže úplne vyliečiť, bez dlhodobých následkov, alebo prechádza do chronickej hepatitídy s postupnou prestavbou pečeňového tkaniva cez rôzne stupne až do pečeňovej cirhózy, v teréne ktorej sa častejšie vyskytuje aj rakovina pečene. 

MUDr. Moniky Kotrusovej sme sa spýtali aj na prevenciu pred týmto ochorením. „Prevenciou je vyvarovanie sa vyvolávajúcim faktorom – abstinencia, racionálna diéta s obmedzením živočíšnych tukov, v prípade infekčných hepatitíd je možné očkovanie a prevencia nákazy jej šírením, teda umývanie rúk, sanácia zdrojov pitnej vody.  U hepatitíd B, C, D aj prevencia sexuálneho a parenterálneho prenosu - tetovania, piercingy, rizikovou skupinou sú intravenózni užívatelia drog. Pred vycestovaním do endemických oblastí sa odporúča očkovanie proti hepatitíde A, najmä v oblastiach s nedostatočnou sanáciou pitnej vody, proti hepatitíde B sa očkuje v rámci povinného očkovania už po narodení, s čím súvisí aj pokles výskytu tohto typu hepatitídy,“ dodáva na záver.

Späť