Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Aké je správne stravovanie v lete? Alkohol a ťažké jedlá obmedziť preferujú sa ľahké jedlá a čistá voda

11.8.2021

Leto je obdobím, ktoré nás často láka k vode, k jazerám či na kúpaliská. Nebezpečné tam ale pre nás nemusí byť iba slnko, ale napríklad aj nevhodná strava, ktorá nášmu organizmu môže viac uškodiť ako pomôcť. Odborníkov z Nemocnice AGEL Levice sme sa teda spýtali, aké stravovanie je v lete vhodné a čomu sa naopak počas horúčav vyhnúť.

V letnom období je ľudské telo vystavené vyššej záťaži. V našej zemepisnej šírke  máme viac tropických až subtropických dní ako v minulosti. ,,V dôsledku vyšších teplôt dochádza častejšie k únave, dehydratácii alebo k prehriatiu organizmu. Ľudské telo sa vyrovnáva s vyššou teplotou pomocou potenia, ktorým sa ochladzuje koža. Potením sa z tela vyplavujú nielen odpadové látky ale aj voda a látky prospešné pre organizmus (minerálne látky, ióny, aminokyseliny, hormóny a iné).  Preto tieto látky musíme dopĺňať stravou a pitným režimom,“ začína vysvetľovanie nutričná terapeutka Ing. Henrieta Lovecká z levickej nemocnice.

Odborníci sa na zásadách stravovania počas leta a letných horúčav jednoznačne zhodujú. Strava má byť pestrá, nutrične vyvážená a ľahko stráviteľná, čím pomáhame organizmu k tomu, aby tieto horúčavy zvládol. ,,To, čo zjeme, musí byť strava s dostatočným obsahom vitamínov a minerálnych látok. Jedálny lístok by sme mali obohacovať o sezónnu zeleninu a ovocie, naše záhrady a trhoviská ponúkajú široký výber týchto potravín. Ovocie a zelenina obsahujú  nielen vodu,  ale aj vitamíny, minerálne látky, vlákninu a antioxidanty,“ vysvetľuje taktiež nutričná terapeutka Silvia Kissová a dodáva, že antioxidanty sú látky vyskytujúce sa v potravinách a majú priaznivý účinok pre ľudský organizmus. Medzi ne zaraďujeme potraviny obsahujúce napríklad betakarotén, ktorý má okrem antioxidačných vlastností aj priaznivý účinok na oči a pokožku a nachádza sa v oranžovej zelenine -  mrkva, batáty, kel, brokolica, špenát či marhule. Ďalšou zložkou by mal byť lykopén, teda látka, ktorá sa bežne vyskytuje v ovocí a zelenine a ide o červené rastlinné farbivo. Patrí medzi najsilnejšie antioxidanty, posilňuje imunitný systém a chráni pokožku pred UV žiarením. Prospieva mu ale tepelná úprava. Nachádza sa napríklad v paradajkách, červenej paprike, mrkve, červenej kapuste a melóne. Vitamín E je tiež známy z pozitívnych účinkov pre pokožku, je účinným antioxidantom, podieľa sa na celkovom zdraví organizmu a imunite organizmu. Nachádza sa napríklad v orechoch, fazuli, kapuste, špenáte, cereáliách.

V lete nesmieme tiež zabúdať na pitný režim. ,,Pri nadmernom potení telu chýba voda, čím dochádza k dehydratácii organizmu.  Prvými príznakmi sú bolesť hlavy, nevoľnosť a slabosť a odporúča sa 2 – 3 litre tekutín denne. Ideálne je piť čistú vodu, ktorá sa ale môže kombinovať s ovocným alebo bylinkovým čajom, džúsom alebo ovocnou šťavou, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerálne látky   a vlákninu,“ zhodujú sa nutričné terapeutky.  Vhodné sú aj minerálne vody s obsahom draslíka  a horčíka. Pri vysokých teplotách dochádza v organizme k významným stratám horčíka, čo sa prejavuje vznikom bolestivých svalových kŕčov. Neodporúča sa pitie perlivých nápojov (zaťaženie gastrointestinálneho traktu), veľmi sladených nápojov (priveľa cukru), prípadne sa odporúča sladený nápoj riediť vodou.

Leto, letné terasy a grilovačky sa spájajú aj s konzumáciou alkoholu. ,,Práve v horúcom lete je konzumácia týchto nápojov rizikovejšia, treba mať na pamäti, že alkohol odvodňuje. Vyhýbajte sa tvrdému alkoholu, na popíjanie je vhodnejší vínny strik alebo pivo,“ hovorí  Ing. Henrieta Lovecká. Bez nášho obľúbeného nápoja – kávy, si nevieme predstaviť deň. V horúcom letnom období by sme mali po tomto nápoji siahať menej často, najmä ľudia trpiaci na srdcovocievne ochorenia.

Grilovanie patrí k obľúbenej forme úpravy jedál najmä v letnom období. Pri nedostatočne tepelnej úprave  mäsa môže ale dôjsť k alimentárnej nákaze. Pri vysokých teplotách pri grilovaní vznikajú škodlivé látky, tzv. polyaromatické uhľovodíky, ktoré sa podieľajú na vzniku rakoviny. Grilovanie je veľmi príjemná spoločenská udalosť, ale aj tu platí zásada – dopriať si ho výnimočne a dodržiavať pri tom pravidlá technologickej úpravy a hygieny.

Späť