Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Svetový deň duševného zdravia: Aj schopnosť občas nič nerobiť je dôležitá

8.10.2021

Desiaty október je Dňom duševného zdravia. Po prvýkrát sa tento deň oslavoval v roku 1992. Bol vytvorený s cieľom zvýšiť povedomie o tom, aké sú bežné problémy duševného zdravia, bojovať proti stigmatizácii a kampaň za lepšie podmienky a liečbu ľudí s duševným ochorením. Práve v dnešnej dobe je schopnosť zastaviť sa a poskytnúť si duševný relax mimoriadne dôležitá, čo potvrdzuje aj psychologička levickej nemocnice.

Jedným z najdôležitejších aspektov „dobrého života“ je naše celkové zdravie. Definícia zdravia by sa mala týkať celkového stavu tela aj mysle, teda vrátane duševnej pohody. Telesná a duševná pohoda majú zásadný vplyv na rakovinu, cukrovku, chronickú bolesť, kardiovaskulárne alebo respiračné ochorenia. Na tieto problémy by sme nemali pozerať oddelene, pretože  fyzický stav často súvisí aj od mentálnych a emocionálnych problémov jednotlivca.

„Ak si potrebujeme oddýchnuť, deň duševného zdravia často znamená urobiť si čas na odpočinok. To môže znamenať hodiny strávené pred televíznou obrazovkou v pyžame, alebo sa len tak potulovať po dome a nič nerobiť. Pokiaľ to nie je každodenná záležitosť, je to v poriadku,“ hovorí psychologička z ambulancie psychológie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Slávka Pecárová. Podľa jej slov, k  zlepšeniu duševného zdravia môže pomôcť aj návšteva hodiny jogy, masážneho salónu, plavárne, fitcentra alebo prechádzka v prírode. „Kľúčom je stráviť čas činnosťou, pri ktorej si odpočinieme, či už ide o túru, objavovanie nových vedomostí v múzeu alebo strávenie času ponorením sa do dobrej knihy. Existuje mnoho spôsobov, ako stráviť deň, či už sa rozhodnete dobehnúť potrebný spánok, oddať sa koníčkom, ktoré máte radi, alebo si posedieť s priateľmi,“ dodáva Mgr. Pecárová. Ideálne je stráviť deň aktivitami, ktoré posilňujú  fyzické a duševné zdravie. Vhodné je aj plánovanie zábavných aktivít, niečo,  čo robítme radi ale nerobíme to často, alebo niečo, čo sme vždy chceli vyskúšať. „Ak je to možné, strávte deň s osobou, ktorá vám je blízka. Je veľmi dôležité udržiavať pozitívne sociálne vzťahy, dodáva psychologička levickej nemocnice. Do jej ambulancie každoročne príde približne 600 pacientov s rôznymi duševnými problémami. Najčastejšie sú to úzkostné poruchy, depresie, neurotické poruchy a problémy spôsobené stresom.  

Keďže veľkú časť života trávime v práci, duševné zdravie na pracovisku je tiež veľmi dôležité. „Zamestnávatelia by mali vytvárať prostredie, ktoré podporuje dobré duševné zdravie. Pomáha to tiež znížiť počet dní, počas ktorých môžu zamestnanci odísť z práce. Zamestnanci by mali tiež mať pocit, že sa môžu so svojim nadriadeným porozprávať o akýchkoľvek problémoch, ktoré môžu mať, a nadriadený by ich mal podporiť,“ hovorí Mgr. Pecárová.

„Ak potrebujete nejakú zmenu, ak sa zdá že sa stresy hromadia a hľadáte spôsob ako sa zastaviť a spomaliť. Vytvorte si zoznam vecí, ktoré vám odčerpávajú energiu a pracujte na vylúčení väčších stresov,“ pridáva odborníčka návod, ako si skúsiť pomôcť v rámci našej duševnej nepohody.

Späť