Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

12. október je Svetovým dňom artritídy

12.10.2021

Každoročne si pripomíname Svetový deň artritídy práve 12. októbra a jeho cieľom je zvýšiť povedomie o všetkých aspektoch tejto choroby. Artritída je zastrešujúcim pojmom pre viac ako 100 typov reumatických ochorení. Medzi zoznam chorôb považovaných za patriace do skupiny artritíd patria chronické ochorenia, ako je ankylozujúca spondylitída, dna, reumatoidná artritída, lupus a osteoartritída. Aj v Nemocnici AGEL Levice sa venujú pacientom s týmto ochorením.

Artritída oberá ľudí o štandardnú kvalitu života a bráni im vo vykonávaní každodenných jednoduchých úloh a často aj činností ktoré majú radi. Problémom je aj ranné vstávanie či chôdza po schodoch, úplne bežné pre zdravého človeka. Riziko artritídy sa zvyšuje s postihnutím iných chronických stavov ako je napríklad cukrovka, vysoký krvný tlak a obezita.,

  „Bolesť kĺbov, stuhnutosť a opuch sú najčastejšími príznakmi artritídy. Môže znížiť aj pohybový rozsah a môže dôjsť aj k začervenaniu pokožky okolo kĺbu. Mnoho ľudí si všíma, že ich príznaky sú horšie ráno,“ hovorí primár Ortopedického oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Peter. Kalina.  V prípade reumatoidnej artritídy sa môže osoba trpiaca týmto ochorením cítiť unavená alebo stratiť chuť do jedla v dôsledku zápalu, ktorý činnosť imunitného systému spôsobuje. Takisto sa môže stať anemickým, a to znamená, že sa zníži počet červených krviniek alebo nastupuje horúčka. Ťažká reumatoidná artritída môže spôsobiť deformáciu kĺbu, ak sa nelieči. ,,Prevencia proti artritíde znamená udržiavať zdravú hmotnosť, dávať si pozor pri športe a minimalizovať šancu na úraz. Ak si práca vyžaduje veľa tlačenia, ťahania, zdvíhanie ťažkých predmetov, je potrebné urobiť predbežné opatrenia a predísť tak zraneniu kĺbov. Artritída má celkom 4 stupne. Je veľmi dôležité stanoviť správnu diagnózu včas, aby sa pacient mohol čo najskôr začať liečiť. Vtedy je predpoklad, že bude možné zabrániť nevratným zmenám v jeho organizme,“ vysvetľuje skúsený odborník.  

Artritída postihuje všetky vekové skupiny, keďže ju môžeme zahrnúť aj do dedičnej formy. Ochorenie sa začína najčastejšie medzi 20. až 50. rokom života. K dispozícií sú lieky, ktoré pomáhajú zabrániť zhoršeniu artritídy a znižujú riziko ďalších problémov. ,,To sú antireumatické lieky, pacientom sa podáva aj biologická liečba, kortikoidy alebo inhibítory. Často sa stáva, že musíme pristúpiť aj k operačnému riešeniu, čiže artroskopii, “ vysvetľuje primár MUDr. Kalina spôsoby liečby artritídy.

Aj keď je artritída jednou z najčastejších chorôb na svete, väčšina ľudí o nej veľa nepočula. Nevedia, čo to skutočne je, alebo ako to ovplyvňuje tých, ktorý s týmto ochorením žijú. Preto je tak dôležité venovať tejto chorobe zvýšenú pozornosť. Artritída taktiež ovplyvňuje vojenské zložky a býva hlavným dôvodom odchodu z vojenskej služby, keďže u vojakov je diagnostikovaná dvakrát častejšie ako u bežného civilistu.

Späť