Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Levická nemocnica bojuje s koronavírusom, počty hospitalizovaných stúpajú. Nemocnica podáva aj monoklonálne protilátky

15.11.2021

Nemocnica AGEL Levice bojuje s treťou vlnou pandémie, počet ľudí s koronavírusom stúpa a odzrkadľuje sa to aj v počtoch hospitalizovaných pacientov. Drvivá väčšina pacientov s ťažkým priebehom je nezaočkovaná, nemocnica naďalej poskytuje možnosť vakcinácie, ale aj testovania. A ako jedna z vybraných nemocníc umožňuje aj liečbu monoklonálnymi látkami pre pacientov v začiatočnom štádiu covidu.

,,K dnešnému dňu poskytujeme zdravotnú starostlivosť 21 pacientom s koronavírusom na štandardnom kyslíkovom lôžku, jeden je umiestnený na lôžku s Hi-flow a stav štyroch pacientov si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu,“ uviedol námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť MUDr. Peter Macho. Nemocnica je úspešná vo vakcinácii, počet záujemcov o očkovanie každý týždeň rastie. ,,Za minulý týždeň sme podali vakcínu takmer 2750 ľuďom, z toho 20% bol prvoočkovanci,“ hovorí MUDr. Macho. Zo zamestnancov nemocnice nie je aktuálne kvôli covidu k dispozícii 22 ľudí, pričom 10 z nich je v karanténe.

Aj levická nemocnica už začala s liečbou monoklonálnymi protilátkami proti koronavírusu.

Dôležité však je, že túto liečbu musí stanoviť praktický (obvodný) lekár a určené sú pre pacientov v začiatočnom štádiu ochorenia, ktorí majú vysoké riziko, že koronavírus u nich prejde do závažného stavu. ,,Nemocnica dostala 288 balení lieku REGN‑COV2 (kasirivimab a imdevimab). Každé balenie lieku obsahuje 2 dávky,“ doplnil námestník.  Kasirivimab a imdevimab sú bielkoviny, tzv. monoklonálne protilátky, ktoré sa viažu na ,,spike protein“ koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19. Zabraňuje vírusu dostať sa do buniek v organizme a spôsobiť infekciu. Vďaka tomu môžu pacienti  jednoduchšie a rýchlejšie prekonať vírusovú infekciu.

Najdôležitejšou informáciou je, že tieto lieky sú určené pre rizikových pacientov nad 18 rokov s potvrdeným ochorením COVID-19, ktorí nevyžadujú liečbu kyslíkom, ale sú vzhľadom na svoju doterajšiu anamnézu vysokému riziku prechodu ochorenia do závažného stavu. Práve ich podaním vo včasnom štádiu ochorenia sa má predísť jeho prechodu do ťažkej, až život ohrozujúcej fázy.

Monoklonálne protilátky sa podávajú v nemocnici formou infúzie do žily, čo trvá maximálne 30 minút. Predtým musí pacient absolvovať RTG hrudníka. Po podaní je pacient ešte jednu hodinu sledovaný. Následne môže odísť domov, keďže liek je určený pacientom bez príznakov infekcie COVID alebo s mierne až stredne závažným priebehom, ktorí nevyžadujú hospitalizáciu. Pre všetkých, ktorí sa o podanie monoklonálnych látok zaujímajú je dôležité vedieť, že sa pre túto liečbu nemôžu rozhodnúť sami, liečbu musí predpísať a schváliť  praktický (obvodný) lekár, ktorý následne kontaktuje poverenú osobu v nemocnici a so správne vyplnenou žiadankou o liečbu dohodne termín podania lieku.

Späť