Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Celiakia má niekoľko klinických foriem, stále však nie je celkom jasné, čo ju spôsobuje

3.12.2021

Celiakia. Diagnóza, ktorá pre mnohých znamená veľkú neznámu, pre pacientov, ktorých sa bytostne týka, je súčasťou života, s ktorou je potrebné sa naučiť žiť. V dnešnej dobe sú v porovnaní s minulosťou intolerancie všeobecne známe a postihujú čoraz viac ľudí. Predpokladá sa že celiakia postihuje 0,5 až 1 percento populácie. Na Slovensku je to približne 1 z 250 obyvateľov. Aj v Nemocnici AGEL Levice majú s liečbou a sledovaním celiatikov bohaté skúsenosti.

Celiakia je stav, pri ktorom imunitný systém považuje látky nachádzajúce sa v lepku za hrozbu pre telo a napáda ich. To poškodzuje tenké črevo tak, že nemôže prijímať živiny. Celiakia je spôsobená nežiadúcou reakciou na lepok, ktorý je diétnym proteínom, ktorý sa nachádza v 3 druhoch obilnín. Lepok sa nachádza v každej potravine, ktorá obsahuje pšenicu, jačmeň a raž, vrátane koláčov, cestovín, raňajkových cereálií, chlebu, určité druhy omáčok, hotových jedál a väčšiny pív, ktoré sa navyše vyrábajú z jačmeňa. Poznáme niekoľko klinických foriem celiakie ako napríklad typická, nazývaná tiež symptomatická, ktorá sa vyvíja už veľmi skoro a prejavuje sa typickými symptómami.

Atypická celiakia sa prejavuje až neskôr a to mimo črevnej oblasti ako napríklad opakujúce sa bolesti brucha, neznášanlivosť laktózy, rôzne defekty zubnej skloviny a nedostatok železa. Potencionálna celiakia sa prejavuje vo väčšej miere u osôb s autoimunitným ochorením, u ktorých sa objavia protilátky v krvi v rámci krvného vyšetrenia, avšak nález z biopsie čreva je nepatrný. Poslednou formou je tichá celiakia, ktorá nemá jasné symptómy a často sa diagnostikuje náhodne pri krvnom vyšetrení, môže byť dokonca bez symptómov.

Konzumácia potravín, ktoré obsahujú lepok, môže spôsobiť celý rad črevných symptómov, ako napríklad hnačka, nepríjemné bolesti žalúdka, nadúvanie a plynatosť, tráviace ťažkosti, zápcha. Celiakia môže spôsobiť aj všeobecnejšie príznaky, akými sú napríklad únava v dôsledku nedostatočného príjmu živín a vitamínov z potravy, neúmyselnú stratu hmotnosti čiže podvýživu, svrbivú vyrážku, ale aj napr. periférnu neuropatiu, opuchy, ktoré ovplyvňujú koordináciu, rovnováhu a reč takzvanú ataxiu. Deti s celiakiou nemusia rásť očakávaným tempom a môžu mať oneskorenú pubertu,“ vysvetľuje Mgr. Klaudia Škulová z gastroenterolgickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice. Nie je úplne jasné, čo spôsobuje, že imunitný systém koná týmto spôsobom, ale zdá sa, že určitú úlohu zohráva kombinácia genetiky a prostredia. Komplikácie celiakie majú tendenciu postihovať len ľudí, ktorý pokračujú v konzumácií lepku, alebo tých, u ktorých toto ochorenie ešte nebolo diagnostikované, čo môže byť bežný problém v miernejších prípadoch. „Možné dlhodobé komplikácie zahŕňajú napríklad osteoporózu, anémiu z nedostatku železa, vitamínu B12 a anémia z nedostatku folátu,“   dodáva Mgr. Škulová.

Pokiaľ sa stav intolerancie nerieši a ignoruje, môže prerásť aj do oveľa závažnejších komplikácií, ktoré zahŕňajú niektoré typy rakoviny, ako je rakovina čriev, a problémy ovplyvňujúce tehotenstvo, ako je napríklad nízka pôrodná hmotnosť dieťaťa. Diagnostika uvedeného ochorenia je  kompetencii gastroenterológa, ktorý komplexne zhodnotí ťažkosti pacienta a vyšetrí ho. Pri potvrdení ochorenia zostáva pacient sledovaný v gastroenterologickej ambulancii a má nárok na predpis vybraných bezlepkových potravín na recept.

Späť