Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Zvýšená úrazovosť každoročne prichádza počas zimy. Odborníci radia, na čo si dávať pozor

17.12.2021

Aj najchladnejšie mesiace v roku predstavujú svoj vlastný súbor potencionálnych zranení a úrazov, ktoré sa nevyhýbajú žiadnej vekovej kategórii. Zľadovatené cesty či chodníky, husté sneženie alebo nesprávne oblečenie, toto všetko v kombinácii s nepozornosťou môže spôsobiť úrazy. Svoje skúsenosti s úrazmi majú aj zdravotníci v Nemocnici AGEL Levice.

Zima je tu, a to znamená, že ľudia by mali zvážiť zvýšenú opatrnosť v interiéri aj v exteriéri. Zimné nádielky snehu či búrky predstavujú nielen zdravotné riziká a nebezpečenstvá, ale môžu tiež sťažiť prístup v dôsledku zľadovatených ciest. Chladné počasie nás núti robiť úpravy potrebné na prispôsobenie sa okoliu. Pády sú bežnými zimnými zraneniami, najmä zľadovatené plochy, chodníky  a počas zimy existuje veľa podmienok, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo pádu, sú to najmä spôsobujú, že ľudia sú náchylní na pošmyknutia a pády. Zranenia spôsobené pádmi zahŕňajú od tých najmenej závažných, ako sú modriny, odreniny až po závažnejšie - poranenia hlavy, poranenia mozgu, otrasy mozgu, vyvrtnutie členkov, natiahnutie svalov a zlomeniny kostí. Niektoré stavy je nutné riešiť až operačným zákrokmi s hospitalizáciou. Treba byť tiež obzvlášť opatrný pri chôdzi po zľadovatených povrchoch, popri strechách a previsoch. Nebezpečenstvo úrazu je tiež pri zavesovaní sviatočných dekorácií a umiestnení sviatočného osvetlenia či doma alebo v exteriéri. Ťažký, mokrý sneh môže byť skvelý na stavanie snehuliakov, no zároveň sa najťažšie odhŕňa.. Ak niekto odhŕňa sneh bez použitia správnej formy, môže skončiť s poranením krku a chrbta. Tieto zranenia môžu byť vážne a niektoré dokonca aj trvalé.

„V zime je zvýšená nehodovosť, čo prispieva k zvýšeniu počtu úrazov chrbtice a hlavy. Zatiaľ čo niektoré zimné pády majú za následok len drobné zranenia, ako sú hematómy alebo opuchy, často k nám prichádzajú aj pacienti, ktorí v zime utrpia vážnejšie zranenia pri páde alebo pošmyknutí, najčastejšie sú to zlomeniny a vyvrtnutia v oblasti zápästia, členka a chrbtice. Najlepším spôsobom, ako bojovať proti zraneniam, je v prvom rade predchádzať tomu, aby k nim vôbec došlo. Základom je vhodné mať protišmykovú obuv, voľné ruky, pre stabilitu vykonávať menšie, kratšie kroky a používať zábradlia, ak sú k dispozícii,“ hovorí primár oddelenia úrazovej chirurgie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Adrián Horváth.

Ľudské telo si automaticky udržiava svoju telesnú teplotu, čo je u dospelého človeka od 36,8 °C +/- 0,4 °C tak často, ako je to možné. Pri vystavení chladnejšiemu prostrediu sa však telesná teplota výrazne zníži. K hypotermii dochádza, keď telesná teplota klesne pod 35 stupňov. Počas tejto doby sa objavujú varovné príznaky ako triaška, no s progresiou podchladenia sa triaška znižuje. Ak sa nelieči, srdce nakoniec prestane biť.  Preto okrem úrazov je potrebné dbať aj na správne oblečenie, zahrievanie organizmu a nepodceňovanie rizika chladu.

Zimné mesiace sú ideálnym obdobím pre outdoorové športy. Veľmi obľúbené je korčuľovanie, lyžovanie alebo snowboarding a u detí kĺzanie a sánkovanie. Zatiaľ čo riziko zranenia prichádza s akoukoľvek športovou aktivitou,  zimné športy môžu byť obzvlášť nebezpečné. Dokonca aj beh po chodníku je riskantný, ak nie je vyčistený alebo nasolený. Pri zimných športoch je dôležité vždy sa čo najskôr zahriať, nosenie vhodného ochranného odevu a pred začatím skontrolovať vybavenie a celkové podmienky. Úrazovosť a následná návšteva traumatologickej ambulancie alebo oddelenia počas nepriaznivého počasia sa zvyšuje. Do Nemocnice AGEL Levice prichádza každú zimu o 20%  viac pacientov s úrazmi spôsobenými nepriaznivým počasím.

Späť