Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Levická lekáreň za rok 2021 vydala takmer 124 tisíc balení liekov

10.2.2022

Vypuknutie pandémie COVID- 19 výrazne ovplyvnilo fungovanie takmer všetkých oblastí. Okrem zdravotníkov v prvej línii však rovnako dôležitú úlohu plnia aj tie profesie, ktoré nie je vidieť na prvý pohľad, ale ich práca je rovnako dôležitá. Práve takmer dva roky pandémie potvrdili, akú nezastupiteľnú úlohu zohrávajú aj farmaceuti. Farmaceuti v lekárni Nemocnice AGEL Levice boli najmä v úvode pandémie doslova v obliehaní pacientov. Predaj vitamínov nabral nevídané rozmery a za všetko hovorí jediný údaj. Levickí farmaceuti za rok 2021 vydali takmer 124 tisíc balení liekov.

V čase pandémie sa  zintenzívnili okrem primárneho ochorenia u mnohých pacientov aj ďalšie zdravotné problémy.  Stúpol dopyt po vitamínoch, antivirotikách, liekoch posilňujúcich imunitný systém, prípravkoch na duševné ťažkosti a obrovské rozmery nabrali problémy spojené so sedavejším životným štýlom. Naopak, niektoré existujúce zdravotné diagnózy mnohí pacienti odsúvali do úzadia, stále pokrivkáva prevencia onkologická, zubná, gynekologická, do úzadia boli odsunuté aj gastrointestinálnych problémy.

„Uplynulý rok bol asi najťažším rokom, odkedy pracujem v lekárni, to je od roku 2008. V roku 2020, po prepuknutí pandémie, spoločnosť dokázala prijať a osvojiť si aj veľmi striktné a reštriktívne opatrenia, ľudia boli solidárni a chápaví.  V roku 2021 sa však začala silne prejavovať únava z vlečúcej sa pandémie a z množstva často sa meniacich opatrení. S každou ďalšou vlnou, s každým ďalším variantom covidu-19 je a bude  frustrácia ľudí vyššia. Práca v lekárni, komunikácia s pacientami sa stala oveľa, oveľa náročnejšia,“ úprimne priznáva odborný zástupca verejnej lekárne Steris Nemocnice AGEL Levice Mgr. Michal Krammer.

Napriek tomu farmaceuti nepoľavujú, ich hlavným cieľom je poskytovať čo najkvalitnejšie lekárenské služby pre  všetkých pacientov. Aj túto sféru však zasiahli obmedzenia, čo sa týka prevádzky. „Snažili sme sa však zachovať čo najširší rozsah poskytovanej lekárenskej starostlivosti. Do veľkej miery sa nám to aj podarilo,“ hovorí Mgr. Krammer. A aké výrobky išli vlani takpovediac „na dračku“?   „Pacienti si najviac kupovali výživové doplnky s obsahom vitamínu C, D, zinku a iných produktov na posilnenie imunity. Samozrejme, mnohonásobne stúpol predaj rúšok, respirátorov, dezinfekčných prostriedkov, neskôr antigénových a protilátkových testov. U tých liekov, ktoré sú viazané na lekársky predpis, by som nehovoril o nejakom zvýšenom záujme, je to vždy na posúdení konkrétneho lekára a našťastie nie pacienta. Podobne ako v segmente voľného predaja ale stúpla preskripcia liekov na zvýšenie imunity a kašeľ, hlavne u pacientov pozitívnych na covid-19,“ doplnil skúsený farmaceut. 

Celkovo dopyt po liekoch oproti  minulým rokom vzrástol o 40%, čo sa týka hlavne vitamínov. „Na jednej strane je to trend, že sa Slováci viac zaujímajú o svoje zdravie, na druhej strane si myslia, že stačí zájsť do lekárne a ich zdravotné problémy sa vyriešia. Jedným z týchto faktorov boli aj vyhlásenia lekárov a politikov, na ktoré  ľudia začali reagovať práve zvýšeným nákupom  v zvýšenej miere nákupom liekov a vitamínov,“ uvádza skúsenosť Mgr. Krammer.  

Späť