Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Dnes je svetový deň tuberkulózy, postihnúť môže nielen pľúca, ale aj ďalšie orgány.

24.3.2022

Dnešný deň je Svetovým dňom tuberkulózy. Každý deň si ho pripomíname s cieľom zvýšiť povedomie o problematike a prevencií tohto závažného ochorenia. Slovensko má z pohľadu tuberkulózy situáciu roky stabilizovanú, patríme medzi krajiny s nízkym výskytom tuberkulózy a aj miera prenosu je v našej populácii nízka. Jednotlivé prípady sa však vyskytujú a skúsenosti s TBC majú aj v Nemocnici AGEL Levice.

Tuberkulóza nazývaná aj TBC je potencionálne závažné ochorenie, ktoré postihuje najmä pľúca. Baktérie, ktoré spôsobujú tuberkulózu, sa šíria z človeka na človeka drobnými kvapôčkami, ktoré sa uvoľňujú do vzduchu pri kašli a kýchaní. Hoci telo môže uchovávať baktérie, ktoré spôsobujú tuberkulózu, imunitný systém zvyčajne môže zabrániť prepuknutiu ochorenia. Z toho dôvodu lekári rozlišujú druhy tuberkulózy.

Prvým z radov tuberkulózy je latentná tuberkulóza, tiež nazývaná neaktívna alebo tuberkulózna infekcia, čo znamená mať infekciu TBC, ale baktérie v tele sú neaktívne a nespôsobujú žiadne príznaky. Tento typ tuberkulózy nie je nákazlivý. Latentná tuberkulóza sa však môže za  určitých  okolností, napr. pri oslabení imunitného systému zmeniť na aktívnu, preto je v tomto prípade dôležitá tzv. chemoprofylaxia, kedy pneumológ pacientovi na určité obdobie predpíše lieky, ktoré zabránia vzplanutiu aktívneho ochorenia.  Aktívna TBC je stav, ktorý sa tiež nazýva choroba TBC, spôsobuje ochorenie a vo väčšine prípadov sa môže rozšíriť na iných. Môže prepuknúť týždne alebo roky po infekcií baktériami TBC. Medzi aktívne príznaky TBC patrí aj kašeľ trvajúci tri alebo viac týždňov, vykašliavanie krvi alebo hlienu, bolesť na hrudníku alebo bolesť spojená s dýchaním a kašľom, neúmyselná strata hmotnosti, horúčka, nočné potenie, zimomriavky a strata chuti do jedla. Tuberkulóza môže postihnúť aj iné časti tela, vrátane obličiek, chrbtice alebo mozgu. Keď sa TBC vyskytuje mimo pľúc, príznaky a symptómy sa líšia v závislosti od príslušných orgánov. Napríklad tuberkulóza chrbtice môže spôsobiť bolesť chrbtice a tuberkulóza v obličkách môže spôsobiť krv v moči. V prípade takýchto komplikácií je nutné navštíviť lekára.

Tuberkulózu spôsobujú baktérie, ktoré sa šíria z človeka na človeka mikroskopickými kvapôčkami uvoľňovanými do vzduchu. To sa môže stať, keď niekto s neliečenou aktívnou formou tuberkulózy kašle, hovorí, kýcha, smeje sa alebo spieva. Hoci je tuberkulóza nákazlivá, nie je ľahké ju dostať. Je oveľa pravdepodobnejšie dostať tuberkulózu od niekoho, s kým žijeme v jednej domácnosti alebo pracujeme, ako od cudzieho človeka. Väčšina ľudí s aktívnou TBC, ktorí mali primeranú liečbu aspoň dva týždne, už nie je nákazlivá. Tuberkulóza tiež zostáva veľmi nebezpečnou chorobou kvôli nárastu kmeňov odolných voči liekom. V priebehu času sa u niektorých zárodkov TBC vyvinula schopnosť prežiť napriek liekom. Je to čiastočne preto, že ľudia neužívajú lieky podľa pokynov lekára alebo nedokončia liečbu. Kmene tuberkulózy odolné voči liekom sa objavia, keď antituberkulotikum nedokáže zničiť všetky baktérie, na ktoré je zamerané. Prežívajúce baktérie sa stanú odolnými voči tomuto lieku a často aj iným antibiotikám. Niektoré baktérie TBC si vyvinuli rezistenciu na najčastejšie používané lieky, ako je izoniazid a rifampicín. Niektoré kmene TBC si tiež vyvinuli odolnosť voči liekom, ktoré sa pri liečbe používajú menej bežne, ako sú antibiotiká známe ako fluorochinolóny a injekčné lieky vrátane amikacínu a kapreomycínu.

„Potenciálne riziko ochorieť na TBC po kontakte s aktívnym ochorením existuje u každého, ale zdravý imunitný systém väčšinou úspešne zabojuje s TBC  baktériami. Existujú však niektoré stavy, ochorenia  a lieky, ktoré môžu oslabiť imunitný systém, ako  sú napr. HIV infekcia, diabetes mellitus, ťažké ochorenia obličiek, určité druhy rakoviny, liečba rakoviny ako je chemoterapia, lieky na prevenciu odmietnutia transplantovaných orgánov, niektoré lieky používané na liečbu reumatoidnej artritídy, Crohnovej choroby a psoriázy, podvýživa alebo nízka telesná hmotnosť a veľmi mladý alebo pokročilý vek. V týchto prípadoch je samozrejme riziko nákazy vyššie,“ uviedla lekárka ambulancie pneumológie a ftizeológie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Anna Forgáčová. Aj proti TBC však existuje prevencia. Ak je pozitívny test na latentnú infekciu, pneumológ  odporučí užívanie liekov na zabránenie rozvoja aktívnej tuberkulózy. V tomto prípade je potrebné zostať doma, nechodiť do práce alebo školy, nespať v miestnosti s inými ľuďmi, často vetrať, pretože zárodky tuberkulózy sa ľahšie šíria v malých uzavretých priestoroch, kde sa nehýbe vzduch. Je potrebné zakryť si ústa vždy pri smiechu alebo kašli a na zakrytie použiť vreckovku. Najdôležitejšími krokmi sú nosenie tvárovej masky a dokončenie liečby.  

Je treba ale povedať, že v súčasnej  dobe sú ľudia  s aktívnym ochorením liečení  v špecializovanej  nemocnici a sú prepustení  do ambulantnej  starostlivosti až keď je sekrét na tuberkulózne  bacily negatívny. Proti TBC sa  na Slovensku v minulosti očkovalo, neočkuje  sa  od 1.1.2012.  Je  tak vďaka tomu, že v tomto  čase  sme  dosiahli  chorobnosť  na  TBC nižšiu ako 12 prípadov na 100 000 obyvateľov, čím sme podľa Svetovej zdravotníckej organizácie splnili podmienku pre zrušenie plošného očkovania  proti TBC. V dnešnej  dobe je  epidemiologická situácia TBC na Slovensku stabilizovaná. SR patrí dnes medzi krajiny s nízkym výskytom tuberkulózy a miera  jej prenosu v celkovej populácii je nízka. V postpandemickom období po prekonaní celosvetovej krízy vyvolanej  infekciou SARS-CoV 2 treba počítať s možnosťou nárastu tohto ochorenia. Okrem toho žijeme v čase zvyšujúcej sa migrácie obyvateľstva, kedy migranti z krajín s vyšším výskytom TBC predstavujú potenciálne riziko opätovného zvýšenia výskytu tohto  ochorenia aj u nás. Všeobecne  platí, že úplné odstránenie  TBC nie je možné v žiadnej krajine, pokiaľ  TBC nebude  eliminovaná v celosvetovom meradle.  ÚVZ SR  dôkladne monitoruje a naďalej bude monitorovať epidemiologickú situáciu vo výskyte TBC na Slovensku.          

Späť