Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Oftalmológovia upozorňujú: „Pozor na jarné slnko, oči si treba chrániť“

31.3.2022

Jar znamená viac svetla, predlžovanie dňa, viac slnka a tiež vystavovanie očí UV žiareniu. Oči nám slúžia nepretržite celý život, počas bdenia ich používame bez prestávky a málo z nás premýšľa o tom, či sú v pohode. Samozrejme do chvíle, kým nemáme s očami nejaký problém.

Svetlo a teplo slnka vznikajú v dôsledku ultrafialového alebo UV žiarenia, ktoré vyžaruje. UV žiarenie možno ďalej rozdeliť na UVA a UVB. Slnko však nie je jediným potencionálnym zdrojom UV žiarenia, s ktorým sa môžeme stretnúť. Soláriá a iné svetlá s UV spektrom tiež vyžarujú tento typ potencionálne škodlivého žiarenia a môžu mať vplyv na naše celkové zdravie a pohodu. Ochrana očí pred každodenným opotrebovaním a silnými environmentálnymi faktormi, ako je slnko, nemusí byť na prvom mieste nášho zoznamu preventívnej zdravotnej starostlivosti. Ale v období jari a leta si oči zaslúžia trochu času na výslní nášho záujmu, kým sa vydáme von na slnečné svetlo. Hoci určité vystavovanie sa slnečnému žiareniu je zdravé a môže pomôcť pri produkcii vitamínu D v tele, oči sú citlivou časťou tela a ak sú príliš dlho nechránené, môžu sa vystaviť škodlivému UV žiareniu, čo má za následok krátkodobé, ale aj dlhodobé účinky.

Osvedčené postupy pre starostlivosť o zdravie očí presahujú rámec nahodenia akýchkoľvek okuliarov, ktoré sa nachádzajú napríklad v aute predtým, než sa človek rozhodne ísť na pláž alebo do prírody. Existujú rôzne časti oka, ktoré je vhodné chrániť a to od krehkej pokožky okolo oka až po samotné oko a jeho časti, ktoré prenášajú informácie do mozgu. Základom ochrany zraku je výber a pravidelné používanie okuliarov s kvalitnou UV ochranou, ktorá blokuje 99 až 100% UVA a UVB žiarenia a odtienia 76 až 90% viditeľného svetla, ktoré skutočne dopadá na oko. Ďalšou z možností sú aj ochranné šošovky, ktoré sú farebne zladené, bez skreslenia a nedokonalostí. Farebne sú sivé,  pretože tento odtieň umožňuje správne rozpoznanie farieb. Taktiež je dôležité nosiť slnečné okuliare pravidelne, či už ideme autom, pri chôdzi vonku, na pláži a dokonca aj počas zamračených dní. Pre jednotlivcov, ktorí nosia korekčné okuliare môžu byť vyrobené aj okuliare s UV ochranou a odtieňmi.

Ak ochranu zraku zanedbáme, prichádzajú prvé varovné príznaky nadmernej expozície a krátkodobých účinkov. Môže to byť začervenanie očí, bolesť, citlivosť na svetlo, opuch očí alebo pocit škvŕn v očiach. Pri vystavovaní očí slnečnému svetlu z dlhodobého hľadiska môže vzniknúť väčšie riziko vzniku šedého zákalu, rakoviny oka, pterygia alebo makulárnej degenerácie neskôr v živote. V očnej ambulancii Nemocnice AGEL Levice ročne vyšetria okolo 2200 pacientov, bohaté skúsenosti majú oftalmológovia aj z poškodením očí nechránených pred slnkom. „Slnečné UV lúče môžu poškodiť pokožku očného viečka, ako aj rohovku, šošovku a ďalšie časti oka. Dokonca aj krátkodobá nadmerná expozícia počas slnečného dňa môže viesť k fotokeratitíde. Niektorí ľudia vyžadujú osobnú ochranu zraku a starostlivosť, pretože sa stretávajú s každodennými nebezpečenstvami, ako aj nadmernému vystaveniu ultrafialovým lúčom. Krátkodobé účinky nadmernej expozície môžu spôsobiť popáleniny na povrchu oka podobné spáleniu pokožky slnkom a tiež sa môže poškodiť vnútorné alebo vonkajšie štruktúry oka,“ hovorí lekárka oftalmologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Halina Turjanica. Fotokeratitída alebo snežná slepota môže byť tiež označovaná ako spálenie oka od slnka, pretože je to v podstate to, čo sa deje s rohovkami. Tá je typická napríklad pri jarných túrach či lyžovačkách. Pravidelné návštevy očného lekára by mala byť samozrejmosťou, a to najmä s pribúdajúcim vekom. Očiam prospieva aj dostatočne dlhý spánok, ktorý zabezpečuje, aby si oči oddýchli.

Späť