Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Dnes je deň melanómu – pozor na znamienka a slnenie

2.5.2022

Malígny melanóm. Diagnóza, ktorú si nikto z nás nechce vypočuť. Sme však zodpovední v prevencii, aby sme tomuto agresívnemu nádoru predišli? Za posledných 35 rokov sa výskyt melanómu zvýšil štvornásobne. Na Slovensku bolo podľa údajov z roku 2018 diagnostikovaných viac ako 7400 dospelých pacientov s melanómom. Zdieľaním faktov o nebezpečenstvách nechráneného slnenia a povzbudením ľudí, aby si skontrolovali svoju pokožku, či sa na nej nevyskytujú varovné signály, je možné predísť ochoreniu a zachrániť tak aj životy.

Melanóm, je najzávažnejší typ rakoviny kože, ktorý sa vyvíja v bunkách melanocytoch, ktoré produkujú melanín. Melanín je pigment, ktorý dodáva pokožke jej farbu, môže sa tvoriť aj v očiach a zriedkavo aj vo vnútri tlela, napríklad v nose alebo v hrdle. Presná príčina všetkých melanómov nie je jasná, ale vystavenie ultrafialovému žiareniu zo slnečného žiarenia alebo opaľovacích lámp a postelí zvyšuje riziko vzniku melanómu. Obmedzenie času vystavenia UV žiareniu, respektíve intenzívna ochrana pred slnečným žiarením môže pomôcť znížiť riziko vzniku melanómu.

Dostupné údaje ukazujú, že riziko vzniku melanómu sa zvyšuje u ľudí mladších ako 40 rokov, najmä u žien. Poznanie varovných príznakov rakoviny kože môže pomôcť zabezpečiť, že rakovinové zmeny budú zistené a liečené skôr, ako sa rozšíria . Melanóm je v počiatočných fázach možné úplne vyliečiť, dôležitá je však včasná diagnostika. Melanómy sa môžu vyskytnúť kdekoľvek na tele. Najčastejšie sa vyvíjajú v oblastiach, ktoré boli vystavené slnku, ako je chrbát, nohy, ruky a tvár. Môžu sa objaviť aj v oblastiach, ktoré nie sú príliš vystavované slnku, ako sú chodidlá, dlane a nechtové lôžka. Tieto skryté melanómy sú bežnejšie u ľudí s tmavšou pokožkou. Príznaky často zahŕňajú vznik nového pigmentového alebo nezvyčajne vyzerajúceho výrastku na pokožke. Normálne materské znamienka majú vo všeobecnosti jednotnú farbu, ako napríklad hnedú so zreteľným okrajom oddeľujúcim znamienko od okraja kože. Sú oválne alebo okrúhle a zvyčajne majú priemer menší ako 6 milimetrov. Väčšina znamienok sa začína objavovať v detstve a nové sa môžu tvoriť približne do veku 40 rokov. V čase, keď sú dospelí, väčšina ľudí má 10 až 40 znamienok. Znamienka sa môžu časom zmeniť a niektoré môžu s vekom dokonca zmiznúť. Keď sa melanóm vyskytuje u ľudí s tmavšou pokožkou, je väčšia pravdepodobnosť, že sa vyskytuje v skrytej oblasti. Melanóm nastane pri poruche v bunkách produkujúcich melanín, ktoré zabezpečujú farbu pokožky.

„Za normálnych okolností sa kožné bunky vyvíjajú kontrolovaným a usporiadaným spôsobom. Zdravé nové bunky tlačia staršie bunky k povrchu pokožky, kde odumierajú a odpadnú. Keď sa však u niektorých buniek poškodí DNA, nové bunky môžu začať nekontrolovateľne rásť a môžu nakoniec vytvoriť množstvo rakovinových buniek. Je pravdepodobné, že melanóm spôsobuje kombinácia faktorov vrátane environmentálnych a genetických faktorov,“ vyjadrila sa doktorka ambulancie klinickej onkológie Lyudmila Rudenko.

Nie všetky melanómy sú spôsobené UV žiarením, najmä tie, ktoré sa vyskytujú na miestach, ktoré nie sú vystavované slnečnému žiareniu. To naznačuje, že k riziku vzniku melanómu môžu prispieť aj iné faktory. Rizikovými faktormi sú sivá pleť, spálenie slnkom, nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu, lokalita bývania bližšie k rovníku alebo vo vyššej nadmorskej výške, veľké množstvo znamienok, hlavne nezvyčajných, rodinná anamnéza alebo oslabený imunitný systém.  Prevencia melanómu je veľmi jednoduchá a tou je vyhýbanie sa silnému slnku, používanie opaľovacích krémov po celý rok, vhodný odev, vyhýbanie sa soláriám a opaľovacím lampám a zoznámením sa so svojou pokožkou, aby bolo jednoduchšie rozpoznať zmeny. Ambulanciu klinickej onkológie Nemocnice AGEL Levice tvorí   12 % pacientov práve s týmto ochorením.

Späť