Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Hypertenia je nazývaná aj „tichý zabijak“ Dnes je svetový deň vysokého tlaku, až 50% populácie nevie o svojom ochorení

17.5.2022

Hypertenzia, alebo vysoký krvný tlak. Diagnóza, ktorú pacient nemusí cítiť, avšak na jeho zdravotný stav môže mať výrazný vplyv. Svetový deň hypertenzie si pripomíname každoročne 17. mája a cieľom tohto dňa je zvýšiť povedomie o tomto závažnom ochorení a poukázať na dôležitosť prevencie. Viac ako 50% populácie na celom svete nevie o tom, že trpí týmto ochorením. Čo je pri tejto diagnóze najdôležitejšie vysvetľuje Nikoletta Ryazanová z ambulancie vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice.

Vysoký krvný tlak je jedna z hlavných príčin kardiovaskulárnej úmrtnosti a vážny zdravotný stav, ktorý výrazne zvyšuje riziko srdcových, mozgových, obličkových a iných ochorení. Odhaduje sa, že 1,28 miliardy dospelých vo veku od 30 do 79 rokov na celom svete má hypertenziu. Menej ako polovica dospelých je diagnostikovaná a liečená a približne 1 z 5 má hypertenziu pod kontrolou. Hypertenzia je hlavnou príčinou predčasných úmrtí na celom svete. Krvný tlak je sila, ktorou cirkuluje krv proti stenám telesných tepien, hlavných krvných ciev v tele. Hypertenzia nastáva, keď je krvný tlak príliš vysoký. Krvný tlak sa zapisuje ako dve čísla. Prvé systolické číslo predstavuje tlak v krvných  cievach, keď sa srdce sťahuje alebo bije. Druhé, diastolické číslo, predstavuje tlak v cievach, keď srdce medzi údermi odpočíva.

Medzi faktory, ktorý tlak krvi ovplyvňujú, patrí nezdravá strava ako napríklad nadmerná konzumácia soli, strava s vysokým obsahom nasýtených tukov, nízky príjem ovocia a zeleniny, fyzická nečinnosť, konzumácia alkoholu, fajčenie, nadváha alebo obezita. Medzi neovplyvniteľné faktory patrí rodinná anamnéza hypertenzie, vek nad 65 rokov a súbežné ochorenia, ako je cukrovka alebo ochorenie obličiek. Hypertenzia je nazývaná aj „tichý zabijak“.

„Väčšina ľudí s hypertenziou si tento problém neuvedomuje, pretože nemusí mať žiadne príznaky alebo symptómy. Z toho dôvodu je nevyhnutné pravidelne merať krvný tlak. Keď sa príznaky objavia, môžu zahŕňať ranné bolesti hlavy, krvácanie z nosa, nepravidelný srdcový rytmus, zmeny videnia a hučanie v ušiach. Ťažká hypertenzia môže spôsobiť únavu, nevoľnosť, vracanie, zmätenosť, úzkosť, bolesť na hrudníku a svalové chvenie. Jediným spôsobom, ako zistiť hypertenziu, je nechať si zmerať krvný tlak odborníkom. Meranie krvného tlaku je rýchle a bezbolestné. Hoci jednotlivci môžu merať svoj vlastný tlak pomocou automatických zariadení, hodnotenie zo strany zdravotníckeho pracovníka je dôležité pre posúdenie rizika a súvisiacich stavov,“ vyjadrila sa doktorka ambulancie vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice Nikoletta Ryazanova. Ambulanciu vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice navštevuje až 40% pacientov práve s týmto ochorením.

Okrem iných komplikácií môže hypertenzia spôsobiť vážne poškodenie srdca. Nadmerný tlak môže spôsobiť stvrdnutie tepny, čím sa zníži prietok krvi a kyslíka do srdca. Tento zvýšený tlak a znížený prietok krvi môžu spôsobiť bolesť na hrudníku. Hypertenzia môže mať za následok aj mŕtvicu alebo infarkt ku ktorému dochádza, keď je zablokovaný prívod krvi do srdca a bunky srdcového svalu odumierajú z nedostatku kyslíka. Čím dlhšie je prietok krvi blokovaný, tým väčšie je poškodenie srdca. Srdcové zlyhanie nastáva, keď srdce nemôže pumpovať dostatok krvi a kyslíka do iných životne dôležitých orgánov. Nepravidelný tlkot srdca môže spôsobiť aj náhlu smrť.

Existuje aj prevencia hypertenzie, a to zníženie príjmu soli na menej ako 5 gramov denne, zaradenie viac ovocia a zeleniny do jedálnička, fyzická aktivita, vyhýbanie sa používanu tabaku, zníženie konzumácie alkoholu, obmedzenie príjmu potravín s vysokým obsahom nasýtených tukov, znižovanie a zvládnutie stresu, pravidelná kontrola krvného tlaku, liečba vysokého krvného tlaku a riadenie iných zdravotných stavov.

Späť