Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Endometrióza

27.6.2022

Endometrióza. Zložité slovo, ktoré väčšine z nás nič nehovorí. Pre ženy, ktoré plánujú otehotnieť je však dôležité vedieť, že ide o závažné ochorenie, ktoré v mnohých prípadoch znemožňuje mať deti. Je to ochorenie, pri ktorom tkanivo podobné výstelke maternice rastie mimo maternice, čo spôsobuje bolesť a aj neplodnosť. Endometrióza postihuje zhruba 190 miliónov žien a dievčat celosvetovej populácie v reprodukčnom veku. Základné informácie o endometrióze vysvetlil námestník pre zdravotnú starostlivosť a primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Gabriel Mančík, MBA.

Endometrióza je chronické ochorenie spojené so silnou bolesťou počas menštruácie, pohlavného styku, vyprázdňovania alebo močenia, s chronickou panvovou bolesťou, nadúvaním brucha, nevoľnosťou, únavou a niekedy aj depresiou a úzkosťou. Variabilné a široké symptómy endometriózy znamenajú, že odborníci ju ťažko diagnostikujú a mnohé ženy, ktoré ochorením trpia, majú o tomto stave obmedzené povedomie. To môže spôsobiť dlhý čas medzi nástupom symptómov a diagnózy. V súčasnosti nie je žiadny liek na endometriózu a liečba je zvyčajne zameraná na kontrolu symptómov. Prístup k včasnej diagnostike a účinnej liečbe je dôležitý, no v mnohých prostrediach je obmedzený

Endometrióza je komplexné ochorenie, ktoré postihuje ženy na celom svete, od začiatku prvej menštruácie až po menopauzu. Predpokladá sa, že príčina vzniku endometriózy je multifaktorálna. „V súčasnosti toto chorenie môže vzniknúť aj v dôsledku retrográdnej menštruácie, keď menštruačná krv obsahujúca endometriálne bunky prúdi späť cez vajíčkovody a do panvovej dutiny v čase, keď krv vyteká z tela cez krček maternice a vagínu počas menštruácie. Retrográdna menštruácia môže viesť k tomu, že bunky podobné endometriu sa uložia mimo maternice, kde sa môžu implantovať a rásť. Druhým dôvodom môže byť bunková metaplázia, pri ktorej sa bunky menia z jednej formy na druhú. Bunky mimo maternice sa menia na bunky podobné endometriu a začínajú rásť. Kmeňové bunky spôsobujúce ochorenie, ktoré sa potom šíri cez telo krvnými a lymfatickými cievami,“ vyjadril sa námestník pre zdravotnú starostlivosť a primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Gabriel Mančík, MBA.

V súčasnosti nie je známy spôsob prevencie endometriózy. Zvýšená informovanosť nasledovaná včasnou diagnostikou a liečbou môže spomaliť alebo zastaviť prirodzenú progresiu ochorenia a znížiť vnímanie negatívnych symptómov tohto ochorenia. Liečba môže byť medikáciou alebo chirurgickým zákrokom v závislosti od symptómov, lézií, požadovaného výsledku a voľby pacienta. Bežnou terapiou sú antikoncepčné steroidy, nesteroidné protizápalové lieky a analgetiká. Všetky musia byť starostlivo predpísané a monitorované, aby sa predišlo problematickým vedľajším účinkom.

„Medikamentózna liečba sa zameriava buď na zníženie estrogénu alebo zvýšenie progesterónu, aby sa zmenilo hormonálne prostredie, ktoré podporuje endometriózu. Tieto liečebné terapie zahŕňajú kombinovanú perorálnu antikoncepčnú pilulku, progrestíny a analógy gonadotropínov. Žiadna z týchto terapií však ochorenie neeradikuje. Momentálne sa preferuje operačná liečba, so snahou chirurgického odstránenia endometriotických ložísk. Na našom pracovisku sa snažíme chirurgicky riešiť patologické ložiská tohto ochorenia a to miniinvazívnymi technikami – laparoskopiou,“ vysvetľuje MUDr. Gabriel Mančík, MBA.  

Späť