Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Úrazy detí môžu byť veľmi nebezpečné, najmä pády netreba podceňovať

1.7.2022

Nehody u detí sú závažným zdravotným problémom a sú hlavnou príčinou vážnych zranení, invalidity a dokonca aj úmrtí, a to najmä v období letných prázdnin. Väčšine z týchto úrazov a ich následkom sa však dá predísť. Osoby mladšie ako 5 rokov sú obzvlášť vystavené riziku zranenia pri domácich nehodách, pričom rôzne pády predstavujú väčšinu nehôd.

Je úžasné vidieť, ako deti rastú a učia sa nové veci. Ale spolu s každou vývojovou etapou, ktorú deti dosiahnu, prichádza nová vlna zvedavosti. Deti je možné prirovnať k malým vedcom, ktorí radi experimentujú. Radi vidia príčinu a následok toho, aby poznali riziká, a preto sa môžu z neopatrnosti a neznalosti dostať do problémov a utrpieť zranenia. Štatistiky hovoria, že až 45% zranení na ihrisku je vážnych ako napríklad zlomeniny, vykĺbenia končatín a otrasy mozgu. Preto je dôležité, aby si rodičia a opatrovatelia boli vedomí fyzických signálov, ktoré sprevádzajú bežné detské úrazy. Tieto príznaky môžu pomôcť určiť, či dieťa potrebuje vyhľadať pohotovostnú lekársku starostlivosť.   

„Poranenia hlavy sú mimoriadne časté u malých detí. Príznaky otrasu mozgu sú bezprostredné bezvedomie, nadmerná spavosť, vracanie. Tieto príznaky vyvolávajú značné obavy a vyžadujú okamžitú lekársku pomoc. Najčastejšími úrazmi, s ktorými sa na pediatricko-neonatologickom oddelení stretávame sú poranenia hlavy s následným otrasom mozgu,“ vyjadrila sa primárka Pediatricko-neonatologického oddelenia levickej nemocnice MUDr. Kristína Apostolov. Ak dieťa napríklad utrpí pád z výšky viac ako 1, 5 metra, je vždy potrebné navštíviť pohotovosť.  

Najčastejšie detské úrazy sa stávajú doma, kde malé deti trávia väčšinu svojho času. Domáce prostredie, ktoré je vhodné pre dospelých, nemusí vyhovovať dieťaťu. Väčšine domácich nehôd sa dá predísť zvýšením informovanosti, zlepšením domáceho prostredia a vyššou bezpečnosťou produktov. Prevencia detských úrazov začína tým, že domov musí byť pre deti čo najbezpečnejší. Je potrebné odstrániť z dosahu dieťaťa všetky ostré predmety ako napríklad nožnice, nože, drobné predmety ako gombíky, baterky, chemikálie, predmety, ktoré môžu spôsobiť uškrtenie alebo zadusenie. Taktiež drobný nábytok, čiže veci, ktoré môže dieťa použiť ako rekvizity na dosiahnutie výšky.  

Od začiatku roka prijali na Pediatricko-neonatologickom oddelení Nemocnice AGEL Levice  66 detí so zraneniami úrazového charakteru. Najčastejšie to boli úrazy hlavy. S najvážnejšími zraneniami boli hospitalizované dve deti, ktoré utrpeli popáleniny 2 stupňa.

Späť