Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Anémiou trpí až 30% populácie na svete

11.7.2022

Červené krvinky sú krvinky v tvare disku, ktoré prenášajú kyslík do orgánov a tkanív tela. Anémia nastáva, keď je počet zdravých červených krviniek v tele príliš nízky. Trpí ňou až 30% celosvetovej populácie. Ženy a ľudia s chronickými ochoreniami, ako je rakovina, majú vyššie riziko vzniku anémie. Viac o tomto ochorení prezradila lekárka Ambulancie vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice Nikoletta Ryazanová.

Každá časť ľudského tela potrebuje na efektívne fungovanie dostatočný prísun kyslíka. Mnohé z príznakov anémie, ako je únava a dýchavičnosť, sú spôsobené zníženým prísunom kyslíka do životne dôležitých orgánov a tkanív. Červené  krvinky obsahujú proteín bohatý na železo nazývaný hemoglobín. Hemoglobín sa viaže na kyslík v pľúcach, čo umožňuje červených  krvinkám prenášať ho a dodávať ho do celého tela. Anémia sa meria podľa množstva hemoglobínu v krvi.  Existuje mnoho typov a príčin anémie. Niektoré typy anémie sú mierne a dajú sa ľahko liečiť, zatiaľ čo iné môžu spôsobiť potencionálne vážne zdravotné komplikácie.

Červené krvinky sa tvoria v kostnej dreni a majú priemernú životnosť 100 až 120 dní. V priemere kostná dreň produkuje 2 milióny červených krviniek každú sekundu, pričom približne rovnaký počet je odstránený z obehu. Približne 1% červených krviniek je odstránených z obehu a nahradených každý deň. Akýkoľvek proces, ktorý má negatívny vplyv na túto rovnováhu medzi tvorbou a deštrukciou červených krviniek, môže spôsobiť anémiu. Príčiny anémie sa vo všeobecnosti delia na tie, ktoré znižujú tvorbu červených krviniek, a tie, ktoré zvyšujú deštrukciu alebo stratu červených krviniek. Faktory, ktoré znižujú tvorbu červených krviniek, možno rozdeliť do dvoch kategórií a to získané a zdedené.

„Medzi získané faktory, ktoré môžu znížiť produkciu červených krviniek patria, nedostatočný príjem živín dôležitých pre tvorbu červených krviniek, ako je železo, vitamín B12 alebo folát, ochorenie obličiek, niektoré typy rakoviny ako leukémia, lymfóm a mnohopočetný myelóm, autoimunitné ochorenia ako lupus, reumatoidná artritída, určité druhy infekcií, ako HIV a tuberkulóza, hypotyreóza, zápalové ochorenia čriev. Niektoré typy genetických stavov sú tiež spojené s poklesom produkcie červených krviniek,“ vysvetľuje lekárka ambulancie vnútorného lekárstva Nemocnice AGEL Levice Nikoletta Ryazanová.

Čokoľvek, čo spôsobuje deštrukciu alebo stratu červených krviniek rýchlejšie, ako ich výrobu, môže tiež spôsobiť anémiu. Tieto faktory môžu byť tiež získané alebo zdedené. „Existujú určité faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku anémie a tie obsahujú stravu, ktorá nezahŕňa dostatok železa, kyseliny listovej alebo vitamínu B12, menštruačné obdobia, tehotenstvo, vek viac ako 65 rokov, niektoré gastrointestinálne poruchy, ako je Crohnova choroba alebo celiakia niektoré chronické zdravotné stavy, ako je rakovina, ochorenie obličiek, ochorenie pečene alebo autoimunitné ochorenie, rodinná anamnéza genetických stavov, ktoré môžu spôsobiť anémiu niektoré typy liekov alebo podstupujú chemoterapiu alebo radiačnú terapiu na liečbu rakoviny iné faktory, ako je silná konzumácia alkoholu a časté vystavenie toxickým chemikáliám,“ hovorí skúsená odborníčka.

Liečba anémie závisí od toho, čo ju spôsobuje. Ak je anémia spôsobená základným zdravotným stavom, lekár bude spolupracovať na liečbe tohto špecifického stavu. Často to môže pomôcť zlepšiť anémiu. Anémia spôsobená nedostatočným príjmom železa, vitamínu B12 alebo kyseliny listovej v potrave sa môže liečiť doplnkami výživy. V niektorých prípadoch môžu byť potrebné injekcie B12, ak sa neabsorbuje správne z tráviaceho traktu. Lekár alebo odborník na výživu môže spolupracovať na predpisovaní stravy, ktorá obsahuje primerané množstvo vitamínov, minerálov a iných živín, ktoré môžu vo súčasnej strave jednotlivca chýbať. V niektorých prípadoch, ak je anémia závažná, môžu lekári použiť lieky nazývané látky stimulujúce erytropoézu na zvýšenie tvorby červených krviniek v kostnej dreni. Tieto lieky fungujú podobným spôsobom ako hormón erytropoetín, ktorý obličky prirodzene produkujú. Ak dôjde k závažnému krvácaniu alebo sú hladiny hemoglobínu veľmi nízke, môže byť potrebná transfúzia krvi.

Späť