Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Bežný smútok a depresiu by sme mali odlíšiť a včas vyhľadať odborníka

10.10.2022

Pocity prázdnoty, beznádeje, strata chuti do jedla, energie či poruchy spánku. Aj takéto sú varovné signály, ktoré odlišujú bežný smútok od depresie. Tá je duševným ochorením a netreba ju nikdy podceňovať. Upozorňuje na to aj dnešný Svetový deň duševného zdravia, ktorý je zároveň aj Európskym dňom depresie. Ako s ňou bojovať, kedy navštíviť odborníka a aké sú možnosti liečby, sme sa spýtali psychologičiek z Nemocnice AGEL Levice Mgr. Barbary Budinskej a Mgr. Slávky Pecárovej.

Najčastejšie sú ľudia náchylní k rozvoju depresie po období ťažkého stresu alebo traumy, ktoré môžu byť vyvolávajúcim faktorom obdobia rôznych zmien v živote človeka. Týkajú sa rôznych strát ako napríklad rozvod, rozchod, strata zamestnania, ale aj odchod detí z domu. Depresia je častá aj u ľudí v staršom veku, tiež ako následok rôznych strát, telesných ochorení i sociálnej izolácie. „U žien to býva aj obdobie menopauzy, ktoré súvisí aj s hormonálnymi zmenami, ale i sociálnymi faktormi a aj obdobie po pôrode, kedy vzniká takzvaná popôrodná depresia. Čo sa týka ročných období, najčastejším obdobím výskytu depresií sú práve prichádzajúce jesenné a zimné mesiace, kedy sú kratšie dni a je menej denného svetla. To zhoršuje stav ľudí trpiacich depresiou, prípadne vznikajú takzvané sezónne depresie, ktoré sa môžu liečiť fototerapiou,“ vysvetľuje klinická psychologička ambulancie klinickej psychológie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Barbara Budinská.

Depresia podľa jej slov môže vzniknúť aj bez zjavného dôvodu. „Depresiu chápeme ako poruchu, ktorá má vždy istý „vnútorný“, biologický základ, pri ktorom hrá úlohu aj dedičnosť. Nededí sa však porucha, depresia, ale predispozícia a náchylnosť k nej. Túto predispozíciu tvoria rôzne poruchy vo funkčnej organizácií tých oblastí a systémov mozgu, ktoré sú zodpovedné za našu náladu a ostatné prejavy depresie. Riziko príbuzných s depresívnou poruchou je približne 30%,“ hovorí psychologička.

Odborníci sa jednoznačne zhodujú – depresia je duševné ochorenie, ktoré vyžaduje odbornú liečbu. Kým bežne prežívaný smútok je občasná smutná nálada, ktorú občas prežíva každý z nás, pri skutočnej depresii trvá depresívna nálada minimálne 2 týždne nepretržite, väčšinu dňa. Dochádza k spomaleniu psychomotoriky a myslenia, človek prežíva pocity prázdnoty, môže byť nepokojný, podráždený, stráca záujem o činnosti a záujmy, ktoré mu predtým spôsobovali potešenie, zväčša sa stráca chuť do jedla alebo naopak narastá. Nastávajú často poruchy spánku, poruchy v sexuálnej oblasti, zvyšuje sa únava, strata energie, zhoršuje sa koncentrácia, schopnosť rozhodovať sa, môžu sa vyskytnúť myšlienky na smrť alebo samovraždu. U psychotickej formy depresie sa vyskytujú bludy a halucinácie.

„Rozlišujeme ľahkú, strednú a ťažkú formu depresie. Pri strednej a ťažkej forme je už potrebná aj farmakologická liečba, pri ľahšej forme stačí psychoterapia. Zväčša sa oba typy terapií kombinujú. Depresívne stavy by mal človek vždy konzultovať s odborníkom, ale existujú spôsoby, ako zmierniť následky, a to je rozprávať o tom, čo nás trápi, prípadne si písať denník, stretávať sa s priateľmi, neuzatvárať sa pred nimi, neizolovať sa, snažiť sa, keď sa dá, vykonávať pohybovú aktivitu, stačí prechádzka, snažiť sa pravidelne a zdravo jesť, pred spaním skúsiť relaxovať, nepiť alkohol, neužívať drogy a plánovať si denný program,“ hovorí klinická psychologička ambulancie klinickej psychológie Nemocnice AGEL Levice Mgr. Slávka Pecárová.

Pre depresiu je charakteristické, že epizódy majú tendenciu sa opakovať. Úspešná liečba depresie znamená nielen odstránenie akútnych príznakov, ale aj udržiavanie stavu remisie, teda zabránenie návratu depresie. „Niekedy sa, žiaľ, nepodarí dosiahnuť úplne ten stav ako pred prepuknutím depresie, ale mnohé príznaky sa výrazne zmiernia,“ dodala Mgr. Slávka Pecárová.

Dobrou správou je, že v prípade depresií existujú preventívne opatrenia. Podľa odborníčok z levickej nemocnice je to v prvom rade zdravý životný štýl, ktorý môže pomôcť vyvarovať sa depresií. Ďalej je to dostatok spánku a oddychu, dôležité je mať aj priateľov, záľuby, pravidelný pohyb, prechádzky, mať pestrú a vyváženú stravu. Za vznikom depresie môže podľa psychologičiek stáť aj nedostatok vitamínov. „V súčasnej dobe sa ukazuje, že veľmi veľa ľudí trpí nedostatkom vitamínu D3, ktorý sa tvorí vystavením sa slnečnému žiareniu, to môže tiež súvisieť so vznikom depresie. Rozhodujúce je ale aj to, aké má človek zaužívané vzorce myslenia. Záleží aj na tom, aby sa jednotlivec netrápil nad vecami, ktoré nedokáže zmeniť. To je u mnohých ľudí zlozvykom.

Depresia je natoľko rozšírená, že ju môžeme považovať za civilizačné ochorenie. Závažné depresie sa vyskytnú v priebehu života u 10-20 % ľudí. Miernejšie formy depresie sa objavujú ešte u vyššieho počtu obyvateľstva. Podľa WHO je depresia ochorením, ktoré postihuje viac ako 264 miliónov ľudí na celom svete. Vplyvom depresie človek prežíva utrpenie, nevie fungovať v práci, v škole a v rodine. V najhoršom prípade môže viesť až k samovražde, ktorá je podľa WHO druhou hlavnou príčinou úmrtia u 15-29 ročných. Ročne tak zomiera okolo 800 000 ľudí.

Späť