Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Svetový deň boja proti rakovine

6.2.2023

Ročne rakovina na Slovensku pripraví o život takmer 14 000 ľudí. Cieľom Svetového dňa boja proti rakovine je zvýšiť povedomie o rakovine ako o probléme verejného zdravia a posilniť opatrenia na zlepšenie prístupu ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti, vyšetrení, včasnej detekcií, liečbe a paliatívnej starostlivosti.

Bunky sú základnými jednotkami, ktoré tvoria ľudské telo. Bunky rastú a delia sa, aby vytvorili nové bunky. Bunky zvyčajne odumierajú, keď sú príliš staré alebo poškodené. Potom ich miesto zaujmú nové. Rakovina začína, keď genetické zmeny zasahujú do tohto usporiadaného procesu. Bunky začnú nekontrolovateľne rásť, môžu tvoriť hmotu nazývanú nádor. „Nádor môže byť malígny alebo benígny. Rozdiel je v tom, že malígny nádor sa môže šíriť a rásť do iných častí tela, zatiaľ čo benígny môže rásť, ale nešíri sa. Existujú však aj niektoré typy rakoviny, ktoré netvoria nádory. Patrí medzi ne aj leukémia, väčšina typov lymfómov a myelóm,“ vysvetľuje lekárka ambulancie klinickej onkológie Nemocnice AGEL Levice Lyudmila Rudenko. Do ambulancie klinickej onkológie Nemocnice AGEL Levice príde v priemere za mesiac 400 pacientov.

Poznáme typy tohto ochorenia, ktoré zahŕňajú aj karcinómy, sarkómy, leukémiu a lymfómy. Keď rakovinový nádor rastie, krvný obeh alebo lymfatický systém môže prenášať rakovinové bunky do iných častí tela. Počas toho procesu rakovinové bunky rastú a môžu sa vyvinúť do iných nádorov. Tento stav je známy ako metastáza. Jedným z prvých miest, kde sa rakovina často šíri, sú lymfatické uzliny. Takisto sa môže šíriť aj cez krvný obeh do vzdialených častí tela. Tieto časti môžu zahŕňať kosti, pečeň, pľúca alebo mozog. Aj keď sa rakovina šíri, stále je pomenovaná podľa oblasti, kde začala. Napríklad, ak sa rakovina prsníka šíri do pľúc, nazýva sa to metastatická rakovina prsníka, nie rakovina pľúc.

„Diagnóza sa často začína, keď človek navštívi lekára kvôli nezvyčajnému symptómu. Lekár sa s pacientom porozpráva o jeho anamnéze a symptómoch. Nasledujú rôzne testy a vyšetrenia, podľa ktorých sa zistí príčina príznakov. Existujú však aj ľudia, ktorí nemajú žiadne príznaky. U týchto ľudí je rakovina diagnostikovaná počas lekárskeho testu, kedy pacient prišiel s iným problémom alebo stavom,“  dodala odborníčka.

Pri prevencii proti rakovine je, samozrejme, veľmi dôležité absolvovať pravidelné lekárske prehliadky, nefajčiť, nepiť alkohol, dbať na správnu životosprávu, pravidelne športovať. Pri rizikových zamestnaniach, kde by mohlo dôjsť k vdýchnutiu splodín alebo toxických výparov je potrebné dbať na osobné ochranné pracovné prostriedky. Expozícia všetkých typov ionizujúceho žiarenia tiež zvyšuje riziko rôznych druhov zhubných nádorov. Riziká sa zvyšujú, keď k expozícií dôjde v mladom veku a tiež vtedy, keď je jej miera vyššia. Ultrafialové a najmä slnečné žiarenie je pre ľudí tiež karcinogénne. Účinnou prevenciou je vyhýbať sa nadmernej expozícii a používať opaľovací krém.

Späť