Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Má suchý február význam? Jednoznačne áno. Skúsenosti s podguráženými pacientmi majú aj v levickej nemocnici

9.2.2023

Nie nadarmo sa rozpráva o alkohole ako o metle ľudstva. Svoje o tom vedia aj zdravotníci pracujúci na urgentnom príjme v Nemocnici AGEL Levice. Stále prevláda narastajúci problém zvládania správania pod vplyvom alkoholu a úrazy, ktoré si vyžadujú urgentnú starostlivosť.

Na Slovensku žije takmer štyristotisíc ľudí, ktorí sú závislí na alkohole a tento počet stále narastá. Kampaň Suchý február pojednáva o zlepšení informovanosti a o škodlivosti alkoholu. Jeho cieľom je taktiež výzva nepiť alkohol celý mesiac. 

Nadmerné pitie alkoholu so sebou prináša možné riziko vzniku rôznych ochorení, ako napríklad rakovina hrdla a úst, mŕtvica, ochorenie srdca, ochorenie pečene, poškodenie mozgu, poškodenie nervového systému. Alkohol tiež môže negatívne vplývať na duševné zdravie a spôsobovať agresivitu.

Rôzne výskumy taktiež zistili, že existuje silné prepojenie s nadmerným užívaním alkoholu a sebapoškodzovaním, vrátane samovraždy.

„Účinky alkoholu na zdravie závisia od toho, koľko jednotlivec vypije a aká je frekvencia. Čím menej jednotlivec pije, tým nižšie sú zdravotné riziká. Na urgentnom príjme sa stretávame často s pacientmi, ktorí sú omámení alkoholom. Vekové skupiny sú rôzne, samozrejme, najčastejšie ide o mladých mužov, ktorí prichádzajú s poraneniami spôsobenými z nedbalosti alebo po fyzickom útoku. Často ide o úrazy hlavy, pohybového aparátu, tržné a rezné rany,“ vyjadrila sa jedna zo sestier urgentného príjmu.

Výnimkou však nie sú ani ženy, ktoré tiež prichádzajú s rôznymi úrazmi po požití alkoholu, a aj s kombináciou alkoholu a liekov. Skúsenosti s alkoholom majú zdravotníci, ktorí pracujú na urgentnom príjme, veľmi rôznorodé. Často sa na urgentnom príjme objavujú aj pacienti, ktorí sú veľmi agresívni, nie raz sú vulgárni a snažia sa o fyzické napadnutie personálu. Pri takýchto prípadoch je často potrebná pomoc pracovníkov SBS služby alebo príslušníkov policajného zboru.

„Zaznamenané prípady, kedy prišli na urgentný príjem pacienti v dôchodkovom veku, u ktorých vyšiel pozitívny test na alkohol, boli tento rok hneď dva. Jednalo sa práve o ženy vo veku 78 a 75 rokov. Obidve pacientky prišli s úrazom hlavy, ktoré boli spôsobené pod vplyvom alkoholu. Samozrejme skutočnosť, ako sa úraz stal, si ani jedna pacientka nepamätala. Pacienti mnohokrát popierajú užitie alkoholu aj napriek jasným príznakom požitia,“ dodal vedúci lekár urgentného príjmu Rostyslav Tryhuba.

Späť