Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Otehotnieť nemusí byť vždy jednoduché. Vek je jedným z kľúčových faktorov

23.2.2023

Neplodnosť trápi stále väčšie množstvo párov, pričom jednou z príčin je aj odkladanie tehotenstva do vyššieho veku. Vek je totiž jedným z kľúčových faktorov ovplyvňujúcich plodnosť, a to najmä u žien. Neplodnosť je definovaná ako neschopnosť otehotnieť po jednom roku nechráneného pohlavného styku u žien mladších ako 35 rokov a šiestich mesiacov u žien vo veku 35 rokov a starších.

Prevažná väčšina žien otehotnie počas 12 mesiacov od pokusu otehotnieť pri pravidelnom nechránenom styku. Po šiestich mesiacoch až roku snaženia, v závislosti od veku ženy, sa odporúča, aby sa pár dal vyšetriť lekárom. Do Nemocnice AGEL Levice prichádza až 13% pacientok, práve s problémom otehotnenia.

„Existuje viac faktorov, ktoré môžu prispieť k neplodnosti. Medzi najčastejšie problémy patrí obštrukcia vajíčkovodov, čo znamená, že vajíčkovody sú zablokované alebo zjazvené. V dôsledku toho bránia spermiám dostať sa k vajíčku. Anamnéza panvovej infekcie, sexuálne prenosnej choroby alebo endometriózy zvyšujú riziko obštrukcie vajíčkovodov. Nepravidelne tvarovaná maternica taktiež môže sťažiť uchytenie oplodneného vajíčka na stenu maternice. Abnormality môžu byť spôsobené maternicovými fibroidmi alebo zjazveným tkanivom po operácií  či infekcii. Medzi rizikové faktory patrí tiež nepravidelná ovulácia, mužský faktor, vek alebo nadmerný stres,“ vyjadril sa námestník pre zdravotnú starostlivosť a primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Gabriel Mančík, MBA.

V závislosti od individuálnych výsledkov vyšetrení existuje niekoľko možností liečby, ako napríklad lieky na podporu ovulácie. Perorálne alebo injekčné lieky zlepšujú vzorce ovulácie alebo môžu podporiť uvoľnenie viac ako jedného vajíčka každý mesiac, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť počatia. Druhou možnosťou je intrauterinná inseminácia. Tento postup sa môže vykonávať samostatne alebo v kombinácií s liekmi na ovuláciu. Malý katéter zavedie kvalitné spermie priamo do maternice ženy, čím sa eliminuje potreba, aby spermie preplávali až k vajíčku. Poslednou metódou je In vitro fertilizácia, pri tomto postupe sa odoberie vajíčko, spermia a odobraté vajíčko sa oplodňuje v laboratórnom prostredí.

Ako pri väčšine zdravotných problémov, tak aj pri problémoch s otehotnením existuje prevencia. Prevencia hovorí jasne, dôležitá je pravidelná zdravá strava, dostatok vitamínov, pravidelný pohyb, vyhýbanie sa pitiu alkoholu,  fajčeniu cigariet a pokiaľ je možné, eliminovať stres alebo ho znížiť na čo najmenšiu úroveň. K zníženiu stresu môžu dopomôcť prechádzky na čerstvom vzduchu, dostatok oddychu a ľudský kontakt.

Späť