Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Ulcerózna kolitída postihuje približne 0,3 až 1% populácie v rozvojových krajinách

16.3.2023

Ulcerózna kolitída je chronické zápalové ochorenie hrubého čreva, ktoré postihuje sliznicu a submukózu hrubého čreva. Charakteristickým endoskopickým znakom sú začervenanie a fragilita sliznice, v ťažších prípadoch až ulcerácie (vredy) sliznice hrubého čreva. Zápal typicky postihuje najmä konečník, ale môže sa šíriť po celom hrubom čreve.

Ulcerózna kolitída postihuje približne 0,3 až 1% populácie v rozvojových krajinách. To znamená, že ide o relatívne zriedkavé ochorenie. Vzhľadom na rozmanitosť symptómov a zložitosť diagnostiky sa však presné percentuálne údaje môžu líšiť v závislosti od rôznych faktorov, ako napríklad geografické umiestnenie, vek, pohlavie a genetické predispozície. V niektorých štúdiách sa uvádza, že prevencia ulceróznej kolitídy môže byť až 10 - 20 prípadov na 100 000 obyvateľov v určitých populáciách.

Medzi hlavné príznaky ulceróznej kolitídy patria hnačka s krvou a hlienom, bolesti brucha, únava, strata hmotnosti a časté nutkanie na vyprázdňovanie. Symptómy sa môžu meniť v závislosti od miesta a rozsahu zápalu.

„Ulcerózna kolitída sa klasifikuje podľa jej závažnosti a rozsahu postihnutia.   Ak je zápal obmedzený len na oblasť najbližšie ku konečníku, hovoríme o ulceróznej proktitíde. Ak zápal postupuje aj vyššie, hovoríme o proktosigmoiditíde, ľavostrannej kolitíde až pankolitíde. V poslednom prípade  zápal postihuje celé hrubé črevo. Symptómy zahŕňajú hnačky, často krvavé, kŕče v bruchu a bolestivé nutkanie na vyprázdnenie, tzv.  tenesmus. Môžu byť prítomné aj celkové prejavy - únava, teploty, chudokrvnosť a výrazný úbytok hmotnosti,“ vyjadrila sa lekárka gastroenterologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice MUDr. Monika Kotrusová.

Ulcerózna kolitída postihuje približne rovnaký počet žien a mužov. Presná príčina tohto ochorenia nie je známa, na jej vzniku sa podieľa množstvo faktorov - genetická predispozícia, imunitný systém pacienta a vplyvy vonkajšieho prostredia - nezdravý životný štýl (najmä “západná strava”, fajčenie), ktoré menia zloženie črevného mikrobiómu, význam sa pripisuje aj stresu. Môže sa vyskytnúť v ktoromkoľvek veku, ale najčastejšie sa objaví medzi 20-30rokom a neskôr medzi 50-60r. života. Zatiaľ neexistuje jednoznačná prevencia proti tomuto ochoreniu, avšak je možné spraviť opatrenia na zníženie rizika vzniku. Opatrenia môžu zahŕňať zdravú stravu bohatú na ovocie a zeleninu, zníženie stresu a dostatok pohybu.

Do gastroenterologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice príde približne 3% pacientov práve s podozrením na ulceróznu kolitídu. Gastroenterologická ambulancia sa nachádza na 2. poschodí pavilónu A, Pacienti sa na vyšetrenie môžu objednať denne, osobne alebo telefonicky v pracovných dňoch od 13:00 do 15:00 na čísle 036/637 9628.

Späť