Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Aj zamestnanci levickej nemocnice zachovávajú tradičné veľkonočné recepty

4.4.2023

Okrem náboženského významu má Veľká noc aj kultúrny, historický a prírodný význam. Kultúrne a historicky sa Veľká noc stala sviatkom, ktorý má svoje korene v oslavách jari a prebúdzajúcej sa prírody. Aké recepty počas veľkonočných sviatkov preferujú zdravotníci Nemocnice AGEL Levice?

Veľká noc je sviatok, ktorý má pohyblivý dátum a každoročne pripadá vždy na nedeľu medzi 22. marcom a 25. aprílom. Aj keď je tento sviatok už o čosi modernejší, zamestnanci Nemocnice AGEL Levice v kuchyni preferujú klasické jedlá ako napríklad veľkonočnú varenú šunku, klobásu, vajce na tvrdo a nesmú chýbať aj obložené chlebíčky.

Nájdu sa však aj recepty, ktoré nie sú až tak známe, no sú veľmi zaujímavé a chutné. Jeden z takýchto receptov je napríklad veľkonočný koláč, nazývaný aj pascha. „Koláč pascha je veľmi chutný a preto ho celá rodina máme veľmi radi. Na koláč je potrebné si nachystať 1,5 kg polohrubej múky, 1 vajce,  2 k žĺtky, 1/2 lyžičky soli, 5 lyžíc kryštálového cukru, 2 kocky droždia, 9 dl mlieka a 12 dkg masla. Ako prvé sa pripravuje kvások a nechá sa vykysnúť. Všetky sypké suroviny sa zmiešajú, žĺtky sa rozmiešajú v mlieku a pridajú sa k sypkým surovinám, pridá sa kvások a rozpustený tuk. Všetko je potrebné premiešať a následne vypracovať cesto, ktoré sa nechá kysnúť približne 1 hodinu. Potom sa cesto rozdelí na 2 časti. Prvú časť sa rozdelí na 5 dielov, z ktorých sa vypracuje 5 dlhých valcov a následne sa spletú do vrkoča. Vrkoč sa dá do pekáča, následne sa druhá časť rozdelí na 7 dielov, ktoré sa tiež zapletú a uložia na plech na prvý vrkoč. Cesto na nechá podkysnúť, potrie sa vajíčkom a dá sa piecť na 180°C na 15 minút. Zvyšných 45 minút sa dopeká na 160°C,“  prezradila svoj recept lekárka oftalmologickej ambulancie Nemocnice AGEL Levice Halina Turjanica. 

„Ako väčšina ľudí, tak aj ja preferujem klasické veľkonočné jedlá. Okrem klasiky si však robíme každý rok obložené slané misy. Veľmi obľúbenou klasikou je aj veľkonočný baránok. Na prípravu je potrebné si pripraviť 3 vajcia, 150 g cukru, cukor vanilkový, 5 polievkových lyžíc (PL) rastlinného oleja,  5 PL horúcej vody, 150 g polohrubej múky,  1 zarovnanú kávovú lyžičku (KL) kypriaceho prášku do pečiva, 1 vrecko zlatého klasu, 1 KL kôry z citróna, 10 kvapiek citrónovej arómy, štipka soli a na ozdobenie hrozienka na očká a 1 vanilkový cukor. Na prípravu cesta sa vymiešajú žĺtka s cukrom a vanilkovým cukrom, pridá sa olej a horúca voda. Zmes sa vyšľahá do peny. Múka sa zmieša s práškom do pečiva, pudingom a citrónovou kôrou, následne sa zmes pridá do žĺtkovej peny a vymieša sa. Cesto sa dá do formy priklopí sa vrchnou časťou a pečie sa na 180°C asi 40 minút. Po upečení sa nechá baranček vychladnúť, následne sa vyklopí, spravia sa očká z hrozienok a pocukruje sa,“ vyjadrila sa vedúca sestra urgentného príjmu Mgr. Magdaléna Leváková.

V každom prípade, nech už každý vyznáva tie ,,svoje“ zaručené veľkonočné recepty, pre všetkých platí spoločná zásada: všetko s mierou, vychutnávať s rozvahou a pomaly, aby nebolo potrebné vyhľadať lekára.

Späť