Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Výmenu ramenného kĺbu robia aj odborníci v levickej nemocnici

8.12.2023

Výmena ramenného kĺbu (RSA) je operačný zákrok, ktorý sa vykonáva v indikovaných prípadoch za účelom zlepšenia kvality života pacienta v prípade degeneratívnych ochorení kĺbu, alebo v úrazových indikáciách v prípade viacúlomkových zlomenín horného konca ramennej kosti u starších ľudí. V Nemocnici AGEL Levice takto ročne pomôžu približne dvom desiatkam pacientov.

Ruky používame každodenne a akýkoľvek pohyb nimi berieme za jednoduchý a prirodzený. Bežný pohyb hornou končatinou však môže byť pre niektorých ľudí v dôsledku nadmerného opotrebovania veľmi bolestivý a náročný.

„Pred samotným rozhodnutím o výmene ramenného kĺbu sa vykonáva dôkladné diagnostické vyšetrenie. Dôležitá je anamnéza a popis ťažkostí pacienta, fyzikálne vyšetrenie s popisom rozsahu hybnosti ramenného kĺbu. Z hľadiska zobrazovacích vyšetrení je základom rtg vyšetrenie v predo – zadnej projekcii, ktorú dopĺňame o axiálnu projekciu so zameraním sa na lopatku. V prípade plánovania výmeny kĺbu u každého pacienta dopĺňame CT vyšetrenie, pre potreby posúdenia anatomických pomerov predovšetkým v oblasti lopatky. Magnetická rezonancia štandardne nie je potrebná, dopĺňa sa len v prípade poškodenia rotátorovej manžety, pre potreby posúdenia typu operačnej liečby a možnosti posúdenia anatomickej rekonštrukcie vzhľadom k veku pacienta. V súčasnosti sa v oblasti ramenného kĺbu vykonáva anatomická výmena kĺbu, ktorá je určená pre mladších pacientov s funkčnou manžetou na podklade osteoartrózy kĺbu. U starších pacientov, vzhľadom k pridruženému poškodeniu manžety, sa vykonáva reverzná protéza kĺbu, čo znamená že na miesto anatomickej jamky kĺbu sa implantuje hlava, takzvaná  glenosféra, a na miesto pôvodnej hlavy ramenného kĺbu sa implantujem jamka. Implantácia RSA je indikovaná u pacientov nad 65 rokov v prípade osteoartrózy kĺbu, v určitých prípadoch pri nefunkčnej rotátorovej manžete a pri nestabilitách kĺbu individuálne aj u mladších pacientov. Samozrejme u starších pacientov v prípade trieštivých zlomenín, prípadne v poúrazových stavoch,“ vysvetľuje lekár oddelenia úrazovej chirurgie MUDr. Martin Hamar.

Po indikovaní výmeny ramenného kĺbu lekárom sa vykonajú potrebné predoperačné vyšetrenia. Chirurgický zákrok zahŕňa odstránenie postihnutých častí ramenného kĺbu a ich nahradenie implantátom.

„Vo väčšine prípadov ide o reverznú endoprotézu kĺbu, kde výsledný funkčný výsledok závisí predovšetkým od adekvátnej rehabilitácie. Štandardne pacient po operácii fixuje končatinu v ortéze, po vybratí stehov je mu umožnená pasívna mobilizácia kĺbu. Následne sa po 4 - 6 týždňoch vykonáva kontrolné rtg vyšetrenie a podľa nálezu je pacient odoslaný na rehabilitáciu. Približne 5. deň po operácii odchádza do domácej starostlivosti. Nasleduje rekonvalescencia, ktorej dĺžka je individuálna podľa tolerancie a efektu rehabilitácií, štandardne je to však 6 až 12 týždňov,“ dodal odborník.

V Nemocnici AGEL Levice realizujú výmeny ramenného kĺbu už od roku 2016. Tento výkon ročne podstúpi zhruba 20 pacientov, čo je dané predovšetkým špecifikami indikačných kritérií u pacientov.

Späť