Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

V levickej nemocnici vyšetrili viac ako tristo záujemcov počas Svetového dňa diabetu

14.11.2017

Nemocnica Levice, člen skupiny AGEL, 14. novembra zorganizovala deň prevencie. V dopoludňajších hodinách v čase medzi 8.00 a 12.30 hod. si mohol prísť ktokoľvek bezplatne vyšetriť hladinu cukru v krvi. K doplnkovým aktivitám patrilo meranie tlaku krvi a poradenstvo v oblasti stravovania. Záujemcovia prichádzali postupne, dokopy dobrovoľníci vyšetrili viac ako tristo ľudí.

Počas Svetového dňa diabetu dobrovoľníčky zo Zväzu diabetikov Slovenska, v spolupráci so zdravotníckym zariadením, vyšetrili 319 návštevníkov. Z tohto počtu malo jedenásť ľudí natoľko zvýšené hodnoty, že im bola odporučená okamžitá návšteva všeobecného lekára.  Nemocnica Levice poskytla dobrovoľníčkam päťdesiat nových glukomerov. Tie  následne bezplatne rozdávali ľuďom. Preventívna akcia sa koná v nemocnici každý rok, spolupráca sa plánuje v budúcnosti ešte rozšíriť.

 ,,V prípade, že sa cukrovka včas odhalí a lieči, nemusí to pre pacienta znamenať  zmenu kvality života. Horšie je to práve vtedy, keď človek o chorobe nevie a nelieči ju. Je to choroba zradná, pretože sa na neprejavuje tak, aby nútila chorého človeka ísť k lekárovi,," uviedol MUDr. Peter Macho, námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť.

,,Dnešný deň bol pre verejnosť veľmi prínosný. Pomohli sme viacerým. Zistili sme jedenástim ľuďom zvýšené hodnoty cukru v krvi, následne sme im odporučili návštevu všeobecného lekára,“ dodala Magdaléna Kunyová zo Zväzu diabetikov Slovenska.

Donedávna bola cukrovka považovaná za chorobu ľudí v seniorskom veku, dnes ju už možno pozorovať   aj u detí a mladých ľudí. Diabetikov pribúda, ohrozujú ich cievne choroby, ateroskleróza, poškodenie nervov, zraku a infekcie. 

Späť