Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Levická nemocnica získala nové monitory dychu

7.2.2018

Novorodenecké oddelenie v Nemocnici Levice, člen skupiny AGEL, dostalo vďaka dlhoročnej spolupráci s Nadáciou Križovatka a projektu „Mamička dýcham“ desať nových monitorov dychu. Nemocnica v spolupráci s nadáciou zabezpečuje aj požičiavanie monitorov dychu pri odchode dieťatka z pôrodnice.

Levická nemocnica aj v minulosti získala monitory dychu, ktoré dodnes slúžia na rozpoznanie porúch dýchania. Ak sa  dýchanie zastaví na viac ako 20 sekúnd, alebo sa frekvencia dychu zníži pod hranicu 10 dychov za 1 minútu, spustí sa zvuková a svetelná signalizácia monitoru. Samotný monitor dychu síce nedokáže zamedziť vzniku respiračných problémov, pripomenie však problém, čím sa môže dieťatko zachrániť. Monitor dychu napomáha k starostlivosti o novorodenca, monitoruje jeho dych.

,,Za naše najmenšie deti a ich rodičov by som sa chcela veľmi pekne poďakovať. Zariadenie dennodenne využívame na monitorovanie novorodencov, ktorí sa narodili v našej nemocnici. Monitory využívajú všetky deti, rodičia si na nich zvykli a pochvaľujú si ich,“ povedala primárka neontologického oddelenia MUDr. Daniela Virgová.  

Monitory pomáhajú pri syndróme náhleho a neočakávaného úmrtia dojčiat v prvom roku života. Syndróm väčšinou postihuje detí do šiesteho mesiaca života. Najčastejšie k nešťastiu dochádza počas spánku. Ako prevencia sa odporúča používať monitor dychu.

Novorodenecké oddelenie nezištne pomáha pri vypožičiavaní monitorov dychu aj na domáce použitie. Tento projekt nemocnica úspešne podporuje už niekoľko rokov. Do dnešného dňa v nemocnici vypožičali spolu 443 monitorov dychu.

Nadácia Križovatka je mimovládna nezisková organizácia, ktorá vznikla v roku 2008, s cieľom pomáhať deťom ohrozeným Syndrómom náhleho úmrtia dojčiat - SIDS. Monitory boli zakúpené z peňažného daru spoločnosti BIOENERGY TOPOĽČANY s.r.o. a z verejnej zbierky podporenej spoločnosťou AGEM COMPUTERS, spol. s.r.o..

Späť