Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Seniorom je potrebné aktívne ponúkať tekutiny

13.7.2018

Letné horúce dni môžu byť veľmi nebezpečné pre ľudí vyššieho veku. Dokážu stráviť seniori tropické dni bez ujmy na zdraví? Určite áno, ak sa budú držať rád PhDr. Helena Dudášová, MSc, ktorá zodpovedá za Dom ošetrovateľskej starostlivosti v Leviciach.

Pri starších ľuďoch treba počas letných dní venovať zvýšenú pozornosť predovšetkým pitnému režimu. Organizmus seniora obsahuje o niečo menej tekutín, už len polovicu celkovej hmotnosti jeho tela. U žien je to dokonca ešte menej.  V seniorskom veku sú orgány pomalšie a nevedia vylučovať tekutiny spolu s odpadovými látkami tak ako u mladších ľudí.

,,Absencia tekutín je pre ľudí v seniorskom veku veľmi nebezpečná, preto ich k požívaniu tekutín musíme nabádať.  Výzvy na pitie treba robiť vždy, keď je veľmi teplo i napriek tvrdeniu seniora, že nie je smädný. Ako spoznáme, že senior je už dehydrovaný a hrozí mu kolaps? Jasným prvotným znakom dehydratácie sú suché pery a ústa,“ uvádza PhDr. Helena Dudášová, MSc, z Domu ošetrovateľskej starostlivosti v Leviciach.

Dehydratácia môže u staršieho človeka vyvolať kolaps organizmu, preto je nutné jeho príjem tekutín sledovať. ,,Poznáme prípady, keď senior protestuje a odmieta tekutiny iba preto, že mu prekáža častejšie chodenie na toaletu alebo má iné zdravotné problémy. Znížený príjem tekutín vo vyššom veku môže staršiemu človeku privodiť spolu so zahustením krvi embóliu, zmätenosť, trombózu alebo  problémy vedomia. Naši zamestnanci priebežne dohliadajú a písomne zaznamenávajú informácie o pravidelnom pitnom režime všetkých klientov. Otázky o požívaní tekutín patria k ošetrovateľskému štandardu najmä v týchto teplých dňoch,“ doplnila PhDr. Helena Dudášová, MSc.

Seniori by nemali prijímať veľké množstvo tekutín razom, ale v menších dávkach a frekventovanejšie. Denná dávka tekutín približne 1,5 - 2 l by sa mala byť  rovnomerne rozložená  počas celého dňa.

Najideálnejšia tekutina je čistá pitná voda. Pri minerálnych vodách je treba prihliadať na obsah sodíka. Je to z toho dôvodu, že starší ľudia veľmi často trpia ochoreniami súvisiacim s vysokým krvným tlakom. 

Vysoký obsah sodíka by na nich mohol mať opačný efekt, ich zdraviu by mohol skôr uškodiť.  Seniorom sa môžu podávať nesladené ovocné šťavy alebo džúsy bez chemických prísad, ktoré je potrebné ešte aj zriediť vodou. Do pitného režimu možno prirátať nesladené bylinkové či ovocné čaje, ktoré je najlepšie striedať. Naopak seniori by sa mali vyhýbať nápojom s obsahom kofeínu. Kolové nápoje i kávu by starší ľudia  mali konzumovať iba vo veľmi nízkej miere.

Dom ošetrovateľskej starostlivosti v Leviciach poskytuje nepretržitú ošetrovateľskú a opatrovateľskú starostlivosť, ošetrovateľskú rehabilitáciu a služby s nimi súvisiace osobám, ktorých zdravotný stav vyžaduje nepretržité poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti, pričom si nevyžaduje sústavnú zdravotnú starostlivosť poskytovanú lekárom a nie je možné ju poskytovať v prirodzenom sociálnom prostredí.

Späť