Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Levická nemocnica oslovuje prvodarcov z radov stredoškolákov

24.10.2018

Nemocnica Levice, člen skupiny AGEL, je i tento rok súčasťou celoslovenskej Študentskej kvapky krvi. Kampaň má za cieľ osloviť najmä prvodarcov a študentov miestnych stredných škôl. Taktiež má prilákať nerozhodnutých dobrovoľníkov, ktorí sa zatiaľ nepodieľali na darcovstve. Študentská kvapka krvi končí 16. novembra 2018.

Darovať krv je možné aj priamo na hematologicko-transfúziologickom oddelení každý utorok v čase od 7:00 hod. do 10:30 hod..

Myslíme si, že je mimoriadne dôležité prispieť k propagácii darcovstva krvi, tešíme sa, že nám v našom úsilí pomáha i verejnosť. Veríme, že sa naše aktivity spojené s celoslovenskou kampaňou ešte znásobia a hematologicko-transfúziologické oddelenie v levickej nemocnici sa stane populárnejším aj pre miestnych mladých ľudí,“ uviedol MUDr. Anton Hanušin, riaditeľ Nemocnice Levice.

,,Priamym oslovovaním mladej generácie chceme zvyšovať povedomie o procese a význame darovania krvi a motivovať ľudí, ktorí ju darovať môžu. Nikdy totiž nevieme, kedy krv budeme potrebovať my sami alebo niekto z našich blízkych,“ doplnil MUDr. Anton Hanušin.

Muži môžu darovať krv každé 3 mesiace a ženy každé 4 mesiace. Celý odberový proces trvá, od registrácie až po odchod domov, približne hodinu a samotný odber len 5 - 15 minút. V priemere sa odoberie cca 450 ml krvi. Tá sa ďalej spracovaná na jednotlivé zložky, ktoré pomáhajú zachraňovať ľudské životy. Krv môže darovať každý človek, ktorý dosiahol minimálny vek 18 rokov, má potrebnú hmotnosť 50 kg a spĺňa základné zdravotné požiadavky. V deň odberu by sa mal darca dobre najesť, nemal by prísť nalačno. Tesne pred odberom by mal vypiť aspoň pol litra tekutín. Nemal by minimálne 8 hodín fajčiť, a taktiež by nemal 12 až 14 hodín piť alkohol. Pred plánovaným odberom by si mal darca dopriať oddych.

 

 

 


 

Späť