Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

V levickej nemocnici poskytujú až 22 druhov diétnej stravy V budúcnosti plánujú v strave aj ďalšie novinky

27.2.2020

Nemocnica Levice, člen skupiny AGEL, poskytuje svojim pacientom stravu na mieru podľa ich potrieb. O vyváženú a zdravotne vhodnú stravu sa v tejto nemocnici starajú dve nutričné terapeutky, Ing. Henrieta Lovecká a Silvia Kissová a poskytovaných je až 22 druhov diét tak, aby sa splnili všetky požiadavky na vyváženú a energeticky dostačujúcu stravu pre každého pacienta. V budúcnosti plánujú možnosti stravy ešte viac rozšíriť.

Diétny systém je normou, podľa ktorej sa musia riadiť nutriční terapeuti. Obsahuje základné diéty, ako napríklad čajová, tekutá či racionálna, potom sú to špeciálne diéty, kam patrí strava s prísnym obmedzením tuku a posledným typom sú to štandardizované diétne postupy, ako bezlepková či bezlaktózová. Každá z nich má svoje špecifiká. ,,Napríklad racionálna diéta obsahuje priemerne 9500 kJ, teda 80g bielkovín, 70g tukov a 320g sacharidov. Tieto hodnoty sú postačujúce pre pacienta na lôžku, ktorý v tom čase nemá veľký energetický výdaj. Na porovnanie, priemerný Slovák príjme denne aj 15 000 kJ,   niekedy aj viac a omnoho viac živín, ako je to potrebné.  Práve to môže byť príčina, prečo sa pacienti v nemocniciach najčastejšie sťažujú na stravu,“ hovorí nutričná poradkyňa Ing. Henrieta Lovecká.

Určenie tej správnej diéty začína už pri hospitalizovaní pacienta, súčasťou zápisu o príjme je práve diéta. Pacient má ordinovanú stravu na základe svojho ochorenia, ohľad sa berie samozrejme aj na potravinové alergie. ,,Diéty v našej nemocnici sú prispôsobené požiadavkám z oddelení. Máme napríklad pacientov s problémami s prehĺtaním stravy, veľa našich pacientov nemôže konzumovať mlieko či mliečne výrobky z dôvodu neznášanlivosti mlieka  a mliečnej bielkoviny alebo intolerancii laktózy (mliečny cukor). V poslednej dobe majú naši pacienti naordinované aj diéty pri chorobách obličiek a diétu pri pankreatitíde. V decembri minulého roka sme rozšírili bezlepkovú diétu o bezlepkovú bezlaktózovú a bezlepkovú diabetickú diétu,“ vysvetľuje nutričná poradkyňa levickej nemocnice Silvia Kissová. Pre mamičky po pôrode dokonca pripravili diétu s vyššou energetickou a biologickou hodnotou.

V Nemocnici Levice najčastejšie predpisujú racionálnu a diabetickú diétu, po nich nasledujú šľahané a mleté diéty pre pacientov s problémami prehĺtania. Prioritou nutričných poradkýň je v budúcnosti zaviesť do užívania hypoalergénne diéty, ktoré sa predpisujú napríklad pri histamínovej intolerancii.

Diétny systém bol prvýkrát publikovaný v roku 1955. Bol pripravený pre potreby nemocníc a stal sa normou, podľa ktorej sa pripravovala liečebná výživa v českých aj slovenských nemocniciach. Nové poznatky o výžive rýchlo pribúdali, a preto bolo potrebné v priebehu ďalších 40 rokov tento systém upravovať z hľadiska energetickej a biologickej hodnoty. Posledná úprava diétneho systému bola v roku 1992. Úpravou došlo k zníženiu energetickej a biologickej hodnoty diét.

Späť