Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Levické psychologičky učia pacientov odbúrať stres, ale aj relaxovať

5.3.2020

Život so sebou prináša často rôzne úskalia, ťažkosti či problémy a dnes už ľudia čoraz častejšie vyhľadávajú odbornú pomoc. Ambulancia klinickej psychológie v Nemocnici Levice, ktorá je členom skupiny AGEL, je aj z dôvodu uponáhľanej doby vyhľadávaným miestom. Denne sa tu pacientom venujú dve psychologičky, Mgr. Slávka Pecárová a Mgr. Barbara Budinská.

Klinická psychológia je špecializačný odbor, ktorý sa zaoberá duševným životom z pohľadu zdravia a choroby. V levickej ambulancii poskytujú psychologické vyšetrenia pre rôzne účely, ako napríklad vyšetrenia psychickej spôsobilosti na zbrojný preukaz, SBS, psychickej spôsobilosti vodičov, zamestnancov pracujúcich s deťmi, ale aj individuálne poradenstvo, konzultácie, krátkodobú terapiu či dokonca nácvik  relaxácií. ,,Najčastejšie nás navštevujú klienti s rôznymi úzkosťami, panickými stavmi, fóbiami a depresiami. Stretávame sa ďalej s problémami vo vzťahoch alebo rôznymi výchovnými problémami,“ hovorí klinická psychologička Mgr. Slávka Pecárová, ktorá sa psychológii venuje už 20 rokov. ,,Pacientov máme takmer zo všetkých vekových kategórií, ale prevažujú najmä ženy. Množstvo konzultácií záleží od konkrétneho problému, avšak spravidla ide o 10 až 15 konzultácií,“ dopĺňa ju kolegyňa, psychologička Mgr. Barbara Budinská.

Veľmi často sa vo svojej ambulancii stretávajú s vplyvom stresu na život pacienta. ,,Vnímanie stresu je individuálne, to čo pre niekoho stresom je, to pre druhého nemusí. Dôležitý je spôsob náhľadu na stresové situácie, spôsob ako človek rozmýšľa, ako ich vníma, aké má postoje, to všetko ovplyvňuje, či to človek pociťuje ako záťaž alebo nie,“ hovorí Mgr. Slávka Pecárová a dodáva, že dôležité je vo svojom živote vyvažovať stres pohybom, zdravou stravou, oddychom, relaxom, kontaktom s ľuďmi a s priateľmi a záujmovými činnosťami. Okrem rôznych tipov, ako si lepšie zmenežovať čas či stanoviť priority, učia pacientov aj správnej relaxácii. ,,V našej ambulancii učíme klientov relaxovať pomocou Autogénneho tréningu, Jacobsonovej progresívnej svalovej relaxácie a učíme ich správnemu dýchaniu. U pacientov sú tieto metódy veľmi úspešné a dosahujeme s nimi skvelé výsledky,“ dodáva Mgr. Barbara Budinská.

Späť