Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Levická lekáreň prijala vzhľadom na šíriaci sa koronavírus nové opatrenia

3.4.2020

Lekáreň STERIS v Nemocnici Levice, ktorá je členom skupiny AGEL, je pripravená aj naďalej poskytovať svoje služby verejnosti. Aby však mohla ešte dôslednejšie čeliť šíriacemu sa koronavírusu COVID-19, prijala mimoriadne opatrenia, ktorými zabezpečuje ochranu nielen zákazníkov a pacientov, ale aj personálu lekárne.

Jedným z nových opatrení, ktoré zaviedli v zmysle záverov ústredného krízového štábu SR aj v levickej lekárni, je obmedzený vstup do lekárne. ,,Pacienti sem smú vstupovať len po jednom, s ochranným rúškom alebo inou ochranou tváre. Ďalšou novinkou je dezinfekcia rúk, ktorá sa nachádza pri vstupe a v tomto období preferujeme bezkontaktné platby,“ vysvetľuje chod lekárne Mgr. Michal Krammer, odborný zástupca lekárne Steris. V čase od 11,00 hod. do 11,30 hod. prebieha sanitačná prestávka, kedy sa dôsledne dezinfikuje celý priestor lekárne.

Obmedzil sa tiež predaj niektorých liekov a výživových doplnkov, aby sa ušlo každému alebo čo najväčšiemu počtu ľudí. Zmena nastala aj vo výdaji liekov. ,,Pacienti sa prirodzene snažili predzásobiť, z toho dôvodu sme obmedzili predaj a výdaj niektorých liekov, hlavne antipyretík a protizápalových liekov. Väčšina ľudí s tým nemá žiadny problém, chápu zložitosť situácie,“ hovorí Mgr. Michal Krammer. Najväčší dopyt je po liekoch s obsahom paracetamolu, ďalej sú to produkty na podporu imunity s obsahom vitamínu C, D, zinku, selénu. Výrazný dopyt je tiež po dezinfekčných géloch, roztokoch, rúškach a rukaviciach. ,,Úplný výpadok majú lieky s obsahom paracetamolu. Ostatné voľnopredajné lieky a doplnky sú zatiaľ na trhu, aj keď nie od konkrétneho výrobcu. Problémom nie je len výpadok výrobcov, ale aj obmedzenie distribučných spoločností s dodávkami voľnopredajného sortimentu,“ hovorí zástupca lekárne.

Pre pacientov pridáva  Michal Krammer aj dôležité odporúčania: ,,Síce žiadny zázračný liek alebo vitamín neexistuje, ale ľudia by mali vždy preferovať zdravý životný štýl a pestrú stravu s dostatkom čerstvého ovocia a zeleniny, ktoré obsahujú telu najprirodzenejší zdroj vitamínov, minerálov a ostatných látok potrebných pre naše zdravie a imunitu. Výživové doplnky treba vnímať ako doplnok v čase zvýšených nárokov organizmu, napríklad pri chorobe a rekonvalescencii. Sme na začiatku jari, prísun vitamínov v strave je nižší ako počas mesiacov s dostatkom ovocia a zeleniny. Navyše v situácii zvýšeného náporu na organizmus, kde už svoju rolu zohráva samotný stres a obavy z hroziacej nákazy, nedostatok pohybu spôsobený opatreniami a obmedzeniami znižujú odolnosť organizmu. Väčšina pacientov je dobre zorientovaná v sortimente výživových doplnkov, vidno to aj na dopyte. Určite sa odporúča vitamín C a D, prípravky s obsahom zinku, selénu, echinacei a podobne. Všetko samozrejme treba užívať v rozumnej miere, základom je pestrá strava a vhodná životospráva.“

Chod levickej lekárne je aj napriek novým mimoriadnym opatreniam bez problémov. ,,Všetci sme na jednej lodi. Opatrenia, ktoré sa prijali, slúžia pre zaistenie bezpečnosti ako pacientov, tak aj nás, zamestnancov lekárne. Určite sú obmedzujúce, ale s trochou rešpektu a porozumenia to všetci zvládneme. Robíme všetko, čo je v našich silách,“ ubezpečuje pacientov odborný zástupca lekárne.

Späť