Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

V levickej nemocnici pomáha Eva Moravská už takmer 50 rokov bábätkám pri príchode na svet

12.5.2020

Takmer dvom tisíckam sestier a pôrodným asistentkám, ktoré sú súčasťou zdravotníckeho tímu siete AGEL SK, patrí zajtrajší deň. Práve v tento dátum, 12. mája, sa oslavuje Medzinárodný deň sestier, kedy si celosvetovo pripomíname ich dôležité povolanie, plné nielen fyzicky, ale aj psychicky náročnej starostlivosti o pacientov. V Nemocnici Levice pracuje takmer 200 sestier a pôrodných asistentiek.

Sestra a pôrodná asistentka je neoddeliteľnou súčasťou každého gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia či ambulancie. Stará sa o pacientov, o mamičky a ich bábätká, podáva lieky, avšak je za tým aj omnoho viac. Na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení v levickej nemocnici je najdlhšie pôsobiacou sestrou Eva Moravská, ktorá tam pracuje 49 rokov.  ,,K tomuto povolaniu v zdravotníctve ma priviedol môj otecko, ktorý  mi pri voľbe školy rozprával, že by som si mala vybrať také povolanie, ktoré bude ľudstvo stále potrebovať a ktoré nezanikne. Rozprával mi o tom, ako pôrodné asistentky pomáhajú na svet detičkám, tak na som si na jeho podnet podala prihlášku na zdravotnú školu. Ako mladučká som si až na zdravotnej škole začala budovať vzťah k tomuto povolaniu. Začala som si uvedomovať, že pôrodnou asistentkou som sa stala preto, že je to pre mňa najkrajšie povolanie. Asistovať pri zrode nového života, vidieť šťastné tváre rodičov, je krásny a nezabudnuteľný pocit,“ hovorí s úsmevom Eva Moravská, vedúca sestra na tomto oddelení.

Na svoju prácu ani po takmer 50 rokoch nedá dopustiť. ,,Práca sa stala aj mojou záľubou, v ktorej sa denno-denne stretávam s úžasnými spolupracovníkmi, a to primárom oddelenia, lekármi, pôrodnými asistentkami, sestrami a iným personálom, s ktorými si navzájom pomáhame v radostných, ako aj smutnejších situáciách, ktoré toto povolanie prináša. Bez nich by som toľké roky v tomto zodpovednom povolaní určite zvládala ťažšie,“ hovorí vedúca sestra. Podľa jej slov patrí medzi milé situácie najmä vďačnosť  mnohých mamičiek pri pôrode, aj za psychickú podporu a pomoc pri pôrodných bolestiach a pri privádzaní jej dieťatka na svet. Mnohé z pacientiek ďakujú a spomínajú, že aj pri ich príchode na svet bola práve ona veľkou oporou pre ich matku.

Na celom svete sa slávi 12. máj ako spomienka na narodenie priekopníčky ošetrovateľstva a povolania zdravotnej sestry Florence Nightingalovej z Veľkej Británie. Je to deň, kedy si pripomíname záslužnú prácu všetkých našich sestier a pôrodných asistentiek.

Späť