Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

V levickej nemocnici simulovali pôrod pacientky s koronavírusom

25.8.2020

Nemocnica AGEL Levice prijala už na začiatku epidémie koronavírusu všetky potrebné kroky a mimoriadne opatrenia, ktoré sa týkajú organizácie a chodu nemocnice. V rámci snahy nemocnice, aby bola dobre pripravená na najbližšie obdobie možnej II. vlny pandémie a na situácie, ktoré môže priniesť život, si dnes tamojší zdravotníci vyskúšali simulovaný pôrod pacientky, pozitívne testovanej na koronavírus. Celý pôrod sa realizoval v tzv. červenej covidovej zóne nemocnice a v osobitne vyčlenenej pôrodnej sále. Všetci lekári museli pôrod realizovať v ochranných oblekoch, ochrannú rúšku musela mať aj ,,rodička“, a prísne dbať o to, aby pri pôrode nedošlo k nakazeniu bábätka, lekárov a sestier.

Cieľom simulácie bolo všetko pripraviť ako v skutočnosti – skutočná pôrodná sála, reálny personál, zvolené postupy, dodržiavanie všetkých nariadení hygienika, interných pokynov ohľadne COVID-19, ako aj medicínskych postupov. Len pacientka nebola reálna, v tomto prípade rolu figurantky – rodičku zahrala Timea Kováčiková, praktická sestra GPO. Išlo o rodičku v 40. týždni tehotenstva v priebehu akútneho pôrodu.  Na Gynekologicko-pôrodníckom oddelení je zaškolený celý personál oddelenia, pretože pôrody a ani koronavírus si nevyberajú. Zdravotnícki pracovníci Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a neonatológie sú pripravení kedykoľvek poskytnúť zdravotnú starostlivosť COVID pozitívnej rodičke.

V priebehu fiktívneho pôrodu sa ukázalo viacero otázok, krokov, ktoré síce teoreticky lekári majú zvládnuté, prax však môže priniesť rôzne komplikácie, pričom oblasť gynekológie je, hlavne čo sa týka správania rodičiek, veľmi emotívna a nevyspytateľná. Taktiež možné medicínske komplikácie spojené s plánovanou kontrolou alebo s príchodom bábätka na svet u pozitívnej pacientky na COVID-19 môžu priniesť nepredpokladané situácie. ,,Celú simulovanú situáciu hodnotím veľmi pozitívne vzhľadom k aktuálnej celosvetovej situácii“ zhodnotil simulovanú ukážku primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Levice MUDr. Gabriel Mančík. Po úspešnom pôrode COVID-19 pozitívnej pacientky je dôležité, aby bábätko bolo izolované od matky až do jej vyliečenia.

Levická pôrodnica je medzi rodičkami čoraz viac obľúbená, pre pacientky a ich bábätká sa plánujú na tomto oddelení aj inovácie. Momentálne sa realizuje rekonštrukcia izieb pre pacientky a ,,šestonedieľky“ a tento rok je naplánovaná aj rekonštrukcia pôrodného traktu s vytvorením nových pôrodných boxov. 

Späť