Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Zdravie máme vo vlastných rukách

15.10.2020

Umývanie rúk patrí medzi základné hygienické návyky, ktoré by každý z nás mal dodržiavať. Práve dnešný deň, 15. október, je Svetovým dňom umývania rúk a jeho cieľom je poukázať na to, že práve tento jednoduchý úkon je veľmi dôležitý pri prevencii rôznych infekčných chorôb.

Umývanie rúk správnym spôsobom je mimoriadne dôležité, pretože môže zabrániť vzniku a šíreniu širokého spektra infekcií. Až 80 % infekcií sa šíri práve dotykom. ,,Pravidlá umývania rúk sú jednoduché. Dôležité je použiť mydlo, najlepšie tekuté v chránenej dávkovacej nádobe. Ruky je dôležité navlhčiť teplou vodou, poriadne ich mydliť a nakoniec dôkladne opláchnuť. Celá procedúra by mala trvať 40 až 60 sekúnd. K mechanickému čisteniu rúk treba pristupovať zodpovedne a nevynechať žiadnu časť dlane, chrbát rúk, priestor medzi prstami aj pod nechtami. Najlepšie je po umytí použiť jednorazovú utierku alebo čistý uterák. Ruky je vhodné umývať bez prsteňov, náramkov či hodiniek. Ak nie je dostupná čistá tečúca voda a mydlo, treba použiť dezinfekčný prostriedok na alkoholovej báze. Celá procedúra by mala trvať 20 až 30 sekúnd,“ vysvetľuje námestníčka pre ošetrovateľstvo Nemocnice AGEL Levice PhDr. Helena Dudášová, MPH, MHA.

Koľkokrát si máme ideálne denne ruky umývať, to vám presne žiaden odborník nepovie. ,,Každý z nás si iste umýva ruky po použití toalety, podstatne menej ľudí však hygienu rúk dodržiava po príchode domov či pred jedlom. Niekto by mohol namietať, že ruky by sme si v tom prípade mohli umývať neustále, a v určitom zmysle má pravdu. Kde je však tá hranica, ktorú je dobré dodržiavať? Po toalete, pred jedlom, po príchode domov, po návšteve lekára, po podaní ruky druhému človeku, po manipulácii s peniazmi, pred varením, po pohladení domáceho maznáčika, po vynesení odpadkov, po kýchnutí. To je základný zoznam situácií, po ktorých je odporúčané umyť si ruky. Aby však umytie malo nejaký zmysel, je dôležité umývať si ruky správne,“ hovorí námestníčka levickej nemocnice. Podľa jej slov je dôležité používať aj dezinfekciu.  „Ľudia si myslia, že mydlo zmyje z rúk všetku nečistotu. Opak je však pravdou, pretože mydlom sa zmyje iba 20 % nečistoty a zvyšných 80 % dokážu odstrániť iba dezinfekčný prostriedok,“ dodáva.

Späť