Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Prevencia rakoviny prsníka je dôležitá aj počas pandémie. Nemocnice Zlaté Moravce a Levice spolupracujú, aby sa čo najviac žien dostalo na mamografické vyšetrenie

13.11.2020

November je mesiacom prevencie v boji proti rakovine. Hoci dnes je témou číslo jeden pandémia koronavírusu, v úzadí nemôžu zostať ani ďalšie, veľmi vážne diagnózy. Tou najzávažnejšou je rakovina, u žien predovšetkým rakovina prsníka. Nemocnica AGEL Zlaté Moravce a Nemocnica AGEL Levice sa spojili, aby ponúkli svojim pacientkám z čo najširšieho okolia možnosť vyšetrenia na modernom mamografe. Vyšetrenie indikuje gynekológ, prípadne onkológ a aktuálna čakacia doba nepresahuje 14 dní. Napriek pandémii sa vyšetrenia nezastavili, mamografické vyšetrenie je možné absolvovať aj v týchto dňoch.

Jeden z najmodernejších mamografov slúži pacientkám v Nemocnici AGEL Levice od začiatku leta. Prístroj šetrným, ale rýchlym spôsobom dokáže odhaliť rakovinu prsníka už v jeho zárodku, čo je základom pre úspešnú liečbu. Pacientkám v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami prístrojov  poskytuje vyšší komfort vyšetrenia, má lepšiu rozlišovaciu schopnosť  pri nižších radiačných dávkach a vyššej kvalite obrazu. Je doplnený o novú metódu zobrazenia - tomosyntézu. Tá pomocou tenkých rezov zvyšuje pravdepodobnosť odhalenia podozrivých zmien v mliečnej žľaze.

Aby túto možnosť dostali aj ženy z celej oblasti Zlatých Moraviec a Novej Bane, Nemocnica AGEL Zlaté Moravce zintenzívnila vyhľadávanie žien, ktoré by mali mamografiu navštíviť a pomáha aj v logistike zabezpečenia vyšetrenia ,,Privítali sme, že mamografické vyšetrenie sa posunulo výrazne bližšie k nášmu regiónu. Mamografické vyšetrenie je tak pre naše pacientky dostupnejšie a rýchlejšie. Klientky z nášho regiónu na základe vzájomnej spolupráce s Nemocnicou Levice majú zabezpečené prednostné termíny. Sme v kontakte s gynekológmi v regióne. Dobrá informovanosť pacientiek aj lekárov o možnosti absolvovať vyšetrenie na mamografe v neďalekých Leviciach je dôležitá. Sme pripravení pomôcť im aj s dopravou na vyšetrenie.“ hovorí MUDr. Nina Horniaková, námestníčka pre úsek liečebno-preventívnej starostlivosti Nemocne Zlaté Moravce.

„Je dokázané, že po 40. roku u žien výrazne stúpa výskyt závažných ochorení prsníka. Prevencia a ich včasný záchyt je to, na čo vo svojej práci sústreďujeme všetky svoje sily. Dnešné ženy sú omnoho zodpovednejšie, uvedomelejšie, ale snažíme sa ich aj aktívne edukovať a vyhľadávať, aby prišli na vyšetrenie,“ hovorí MUDr. Gabriel Mančík, primár Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice Levice. Vyšetrenie na mamografe trvá približne 10 minút a je bezbolestné. Popis negatívneho nálezu je vyhotovený do dvoch pracovných dní.

Späť