Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Lekár z levickej nemocnice opisuje, ako prekonal koronavírus: „Je to zatiaľ jedno z najťažších ochorení, ktoré som mal“

12.1.2021

Zdravotníci, ktorí sú v prvej línii od začiatku epidémie koronavírusu COVID-19, sú dennodenne priamo týmto vírusom ohrozovaní. Aj napriek tomu, že v práci dodržiavajú všetky nariadenia a opatrenia, mnoho z nich sa tomuto ochoreniu nevyhlo. MUDr. Peter Macho, námestník riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť v Nemocnici AGEL Levice, sa dokonca koronavírusu v práci vyhol, avšak pravdepodobne sa infikoval doma.

Už pred testovaním si bol viac-menej istý, že je infikovaný. ,,Môj syn dostal výsledky PCR pozitívneho steru v ten deň, keď som začal mať klinické príznaky. Tým pádom to bolo pre mňa jasné, infikovaný som aj ja,“ začína svoje rozprávanie. Výsledok PCR steru nebol preňho teda žiadnym prekvapením, keďže bol už o pozitivite vopred presvedčený. MUDr. Peter Macho pociťoval klinické príznaky výrazným spôsobom. ,,Mal som teploty, triašku, kašeľ či hnačku. Nepríjemné je, že oproti klasickej chrípke ťažkosti trvajú dlhšie a teplota sa vracia,“ opisuje svoje dni s koronavírusom.

Podľa jeho slov na zvládnutie choroby nemalo vplyv to, že je zdravotníkom. ,,Moje liečebné opatrenia sa nijako neodlišovali od tých laických. Dodržiaval som pitný režim, užíval antipyretiká a vitamíny C a D3, presne tak, ako sa odporúča. Počas mojej domácej liečby ma prekvapilo, ako dlho klinické príznaky trvali a taktiež pocity celkovej slabosti,“ uviedol námestník. Liečil sa presne podľa odporúčaní, a to 10 dní v domácej karanténe. ,,Keďže som iné závažné ochorenia našťastie nikdy nemal, koronavírus považujem za jedno z najťažších a naozaj sa neoplatí ho podceňovať,“ hovorí MUDr. Peter Macho. Podľa jeho slov to neovplyvnilo návrat do práce, keďže v Nemocnici AGEL Levice je dobre nastavený hygienicko-epidemiologický režim a zamestnanci striktne používajú osobné ochranné pracovné prostriedky. 

Späť