Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Pandemická situácia v Leviciach sa zhoršila, nemocnica robí všetko preto, aby udržala chod a starostlivosť o covidových pacientov

18.1.2021

Nemocnica AGEL Levice zažíva v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou jednu z najťažších skúšok vo svojej histórii. Vzhľadom na veľký počet zamestnancov, u ktorých sa potvrdil koronavírus, musela nemocnica akútne riešiť situáciu v starostlivosti o covid-pozitívnych pacientov. Počas hektického víkendu zmobilizovala všetky sily a prostriedky a vďaka spolupráci s Okresným úradom Levice a mestom Levice sa zatiaľ situáciu podarilo zvládnuť. Do nemocnice prišli pomôcť lekári z okolia a nemocnica uvíta, ak by pomocnú ruku a aktívnu účasť s riešením výpomoci podali aj ďalší lekári a sestry, hoci aj na pár dní.

,,Naša situácia je na hrane už niekoľko mesiacov, ale za uplynulý týždeň sa výrazne zhoršila. Ochoreli nám na koronavírus nosní lekári  - internisti, pneumológ, lekári zabezpečujúci internistický urgent a rovnako kritická je  situácia  aj medzi sestrami. Nahradiť ich je vzhľadom na aktuálnu situáciu takmer nemožné,“ priznal riaditeľ Nemocnice AGEL Levice MUDr. Ján Belanský. Počas víkendu zvolal mimoriadne zasadnutie krízového štábu nemocnice aj s účasťou zástupcov Okresného úradu Levice. „Rozobrali sme všetky reálne návrhy riešenia, na základe našej spolupráce boli  rozposlané viaceré príkazy na povolanie do služby pre  ambulantných lekárov a sestry“, uviedol riaditeľ.

Čakalo sa aj na to, ako sa vyvinie aktuálny zdravotný stav viacerých zdravotníkov, ktorí sa už po karanténe mali vrátiť do práce. ,,Podarilo sa nám situáciu zvládnuť. Z karantény sa nám vrátili traja  kolegovia, na výpomoc prišli ďalší dvaja lekári  z ambulantného sektora. Bohužiaľ, sa podarilo zatiaľ získať len jednu sestru do prevádzky nemocnice. Ak sa bude situácia už vyvíjať priaznivejšie, mali by sme chod nemocnice zvládnuť,“ dodal M. Belanský ohľadne najbližších dní.

„Okresný úrad Levice od Nemocnice AGEL Levice dostal v súvislosti s ich zhoršujúcou sa situáciou žiadosť o vydanie príkazov na pracovné povinnosti. Vzhľadom na to, že Nemocnica AGEL Levice potrebuje doplniť personál nielen o lekárov, uvedené príkazy na pracovné povinnosti boli doručované aj zdravotným sestrám. Súčasný stav je však taký, že na základe príkazov na pracovné povinnosti do Nemocnice AGEL Levice nastúpili v priebehu minulého týždňa 2 lekári a 1 zdravotná sestra a tento týždeň 2 lekári. Z uvedeného dôvodu sa tak Nemocnici AGEL Levice nepodarilo poskytnúť pomoc v nimi požadovanom rozsahu. Touto cestou by som chcel preto vyzvať a zároveň poprosiť lekárov a zdravotné sestry o poskytnutie pomoci Nemocnici AGEL Levice, nakoľko súčasná situácia má veľký dopad na zdravie a životy obyvateľov okresu Levice a veľký dopad na zamestnancov Nemocnice AGEL Levice, ktorí sú dlhodobo vyčerpaní a nutne potrebujú pomoc,“ vyjadril sa k situácii JUDr. Pavol Dlábik, prednosta Okresného úradu Levice.

„Naša nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť nielen pre naše mesto a okres, ktorý je rozlohou najväčší na Slovensku, ale aj pre celý región. Záleží nám preto na udržaní jej chodu aj v týchto vypätých dňoch. Preto by som chcel požiadať a poprosiť všetkých lekárov a zdravotníkov o pomoc. Nemocnica nám všetkým pomáhala  a pomáha. Teraz sama pomoc potrebuje,“ uviedol primátor Levíc RNDr. Ján Krtík.

V nemocnici aktuálne majú covid pozitívnych či v karanténe 70 zdravotníkov, ďalších 46 je na PN z iných dôvodov. Zdravotnú starostlivosť poskytujú  51 pacientom na troch ošetrovacích jednotkách vyčlenených pre COVID pozitívnych  pacientov, ďalší   4 pacienti si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu a ďalší traja sú na JIS.  Na základe príkazu ministra zdravotníctva nemocnica reprofilizovala lôžkové jednotky na poskytovanie starostlivosti pre COVID-pozitívnych pacientov a do konca januára môže vykonávať len akútnu zdravotnú starostlivosť, všetky plánové operácie a ambulantné činnosti  sú odložené.  

Nemocnica naďalej poskytuje možnosť sa dať otestovať v mobilnom odberovom mieste bezplatným antigénovým testom, alebo PCR testom a pripravujeme možnosť sérologického vyšetrenia  na základe vopred objednaného termínu. Nemocnica AGEL Levice s.r.o. a je aj vakcinačným centrom. Na očkovanie proti koronavírusu je nutné sa objednať cez portál korona.gov.sk.

Späť