Logo

PARTNER VÁŠHO ZDRAVIASme súčasťou skupiny AGEL, najväčšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

KLIENTSKE CENTRUM

+421 36 6379 360
+421 36 6379 362

O nemocnici

Slnko je dobrý sluha, ale zlý pán Ako sa pred slnkom chrániť, aká ochrana je vhodná pre malé deti?

13.8.2021

Leto ešte nekončí a tento rok je mimoriadne horúce. Láka nás to k vode či na slnko, avšak aj opaľovanie a pobyt na slnku má svoje pravidlá. Čo robiť pre bezpečné opálenie a ako postupovať, aby sme si neuškodili, nám prezradil Mgr. Michal Krammer, vedúci farmaceut Lekárne Steris z Nemocnice AGEL Levice.

Počas horúcich dní je dôležité chrániť organizmus pred prehrievaním dostatočným pitným režimom, vhodným oblečením a v neposlednom rade používaním správnych opaľovacích produktov. Počas horúčav dochádza v prvom rade k dehydratácii organizmu. Hrozí spálenie kože, úpal, fotosenzitívne reakcie, zápal oka či slnečné alergie. Obzvlášť ohrozené sú malé deti, staršie osoby a ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami. „Intenzívne a dlhotrvajúce slnečné žiarenie má nepriaznivý vplyv na pokožku, počnúc spálením, zrýchleným starnutím kože, až po rakovinu kože. Na trhu je veľké množstvo produktov chrániacich našu pokožku pred účinkami slnka a spálením, dôležitý však je ich správny výber,“ vysvetľuje Mgr. Michal Krammer.

Pre deti do 6 mesiacov sa neodporúčajú žiadne opaľovacie krémy, pretože nemajú vyvinutý metabolizmus na elimináciu účinných zložiek opaľovacích krémov. „Od 6. mesiaca života dieťaťa do troch rokov by sa mali používať produkty na báze minerálnych filtrov. Vo veku od 3 do 6 rokov sú vhodné už aj kombinované minerálne a chemické filtre a až od 6 rokov produkty čisto na báze chemických filtrov,“ hovorí vedúci farmaceut. Pri výbere ochranného faktora treba podľa jeho slov zohľadniť fototyp pokožky, prípadne ochorenia kože ako atopický ekzém, alergie a podobne. Rovnako pri užití niektorých skupín liekov hrozia fotosenzitívne reakcie pokožky a je nutné sa chrániť vo väčšej miere.

Ak si nie ste istí správnosťou výberu,  s dôverou sa môžete obrátiť na odborníkov Lekárne Steris, ktorá sa nachádza vo vestibule polikliniky a profesionáli vám vždy radi poradia.

Späť